Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dodanie białego tła do obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uglukha
Witajcie,
w wielkich bólach zmodyfikowałem pod swoje potrzeby jakiś open sourcowy skrypt do uploadu/skalowania i zapisywania jpegów.

Chciałbym dodać jeszcze jedną rzecz, i nie wiem jak się do tego zabrać, prosiłbym o podpowiedź.

Chcę zrobić miniaturki zawsze kwadratowe, ale nie przez rozciąganie, lub ucinanie części obrazka, tylko przez dołożenie białego tła.

Czyli np jpeg jest 500x1000, skaluję go do 50x100, i chciałbym dodać z lewej i prawej po 25 pixeli białego tła.
Jak to zrobić?

Część skalowania już mam.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Micchaleq
Ja osobiście zrobił bym to tak :

Skalowanie zdjęcia // to już masz
Utworzenie nowego obrazka o 50px szerszego // biblioteka GD
Dodanie zdjęcia na środek nowo utworzonebo obrazka.

tutaj masz tak na szybko post o nakładaniu 2 obrazków :
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=193144
camikazee
Dokładnie. Najpierw tworzysz obrazek z białym tłem, następnie nakładasz na niego swój. Kwestia zwrócenia uwagi na przeźroczystość w przypadku gdy nakładany obrazek ją posiada.
pisii35
pamiętaj o przezroczystości a osiągniesz efekt w taki sposób, jak napisali koledzy powyżej.
uglukha
Panowie, dzięki za odpowiedzi.

Powiem Wam, że poszedłem po rozum do głowy, i zamiast robić w jpgach białe tło, załatwiłem to w CSS.
Same korzyści, obrazki mniej zajmują, server się mniej męczy (nie musi wykonywać operacji na obrazkach), no i ja nie muszę się męczyć z pisaniem dodatkowych linijek php wink.gif

W css wystarczyło ostylowanie miniaturek wink.gif

Piszę tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał w przyszłości podobny problem smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.