Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] jQuery - Zamiana
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dominator
Mam sobie

1. <h4>PHP</h4>
  2. <h4>wywaliło</h4>
  3. <h4>errora</h4>

I otóż jeśli zastosuję poniższy kod

1. var i = $("h4").text();
  2.  
  3. alert(i);

Powyższy kod wywali mi:

PHPwywaliłoerrora

I otóż czy da się zrobić, że jeśli w alercie skrypt wyłapie słowo "wywaliło" to da drugi alert z tym słowem a pozostałe wywali ?

Np: alert("PHPwywaliłoerrora") -> daje drugi alert alert("wywaliło")

PS: Nie mogę zastosować $("h4:first") czy inne, bo te divy losowo mają swoją pozycję.
bim2
A czy $("h4") nie będzie jakiś zbiore elementów, tablicą? Wydaje mi się, że .text() właśnie leci po elementach i skleja ich text.
Dominator
Cytat(bim2 @ 12.03.2012, 03:04:04 ) *
A czy $("h4") nie będzie jakiś zbiore elementów, tablicą? Wydaje mi się, że .text() właśnie leci po elementach i skleja ich text.

$("h4") jest właśnie zbiorem tych elementów.
bim2
To pokolei po nich leć i sprawdzaj czy text()='wywaliło'
by_ikar
Możesz nie wykonać 2 alertów na raz, z racji tego że przeglądarka może, lub zablokuje takie alerty i dostaniesz okno z informacją że dość dużo masz tych okien z alertami.
Dominator
Cytat(bim2 @ 12.03.2012, 07:33:13 ) *
To pokolei po nich leć i sprawdzaj czy text()='wywaliło'

Hmm... ale ja dostaję ogólny text(), czyli "PHPwywaliłoerrora", jak sprawdzę IF'em czy text() == "wywaliło" to mi nic nie da, bo tekst to "PHPwywaliłoerrora", myślałem nad jakimś replace'em oraz split'em ale moje próby idą na marne.
kaem
Żeby przelecieć po elementach pobranych przez selektor $('h4') skorzystaj z funkcji each, czyli
  1. $("h4").each(function(index, domEle) {
  2. if($(this).text() == 'wywalilo')
  3. // to zrób tamto siamto
  4.  
  5. });
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.