Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyszukiwarka z kilku tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ruch Radzionków
witam pisze wyszukiwarkę i mam taki kod:
  1. $sprawsz = "(SELECT * FROM users WHERE login LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR mail LIKE '%$_POST[nazwa]%') UNION (SELECT * FROM wydarzenia WHERE nazwa LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR opis LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR strona LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR bilety LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR filmik LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR miejscowosc LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR adres LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR czastrwania LIKE '%$_POST[nazwa]%') UNION (SELECT * FROM translate WHERE nazwa LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR opis LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR strona LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR bilety LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR film LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR miejscowosc LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR adres LIKE '%$_POST[nazwa]%' OR czastrwania LIKE '%$_POST[nazwa]%')";
  2. $sprawsz = mysql_query("$sprawsz") or die ("blad bazy");
  3. while($spraw = mysql_fetch_array($sprawsz))
  4. {

i pokazuje mi blad bazy z
  1. $sprawsz = mysql_query("$sprawsz") or die ("blad bazy");

ja nie umie znaleść błędu może ktoś znajdzie z góry dzięki za pomoc
Damonsson
Włącz pokazywanie błędów Temat: Najczestsze bledy
Zapytanie wygląda ok.
Niktoś
Ja bym zalecił jedynie użyć zamiast Union , union all, jeśli to ma być wyszukiwarka.
Ruch Radzionków
jeżeli każde zapytanie jest osobno działa normalnie a jak jest razem to pokazuje:

The used SELECT statements have a different number of columns

zmieniłem na union all i dalej tak samo
basstone
Tak swoją drogą to przy dużej ilości zapytań zajedziesz sobie bazę komendą LIKE, poczytaj o wyszukiwaniu pełnotekstowym (MATCH AGAINST)
Niktoś
Cytat
The used SELECT statements have a different number of columns

Po prostu gdzieś użyłeś za dużo argumentów,albo za mało w swoim zapytaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.