Witam, otóż mam problem chociaż nie wiem jak to wytlumaczyć dobrze...mam tabele użytkownicy ktora jest uzupełniana formularzem z polami text oraz jedno pole województwo za pomocą pola select pociągnięte z tabeli wykazów 'województwa'. I chciałbym edytować poszczególny rekord takiego delikwenta, użytkownika i nie moge poradzić sobie z tym aby na stronce edycji widniało ponownie pole select z województwami do wyboru i aby dotychczasowe województwo było jako opcja zaznaczona (pierwsza z góry). Tabela użytkownicy ma postać: id_user, id_woj, imie etc. tabela województwa: id_woj1, nazwa. tab uzytkownicy uzupełniają id_woj liczbą id_woj1. Skleiłem coś takiego jeżeli chodzi o edycje:
<form name="form1" method="post" action="user_edit_script.php">
<?php
$nr_woj = $rows['id_woj']; // <-- jest to id wojewóztwa które jest zapisane dla danego użytkownika przekazane z innej tabeli
$result2=mysql_query("SELECT * FROM wojewodztwa WHERE '$nr_woj'=id_woj1");
$wym = @mysql_query('SELECT id_woj1, nazwa FROM wojewodztwa order by id_woj1 asc'); ?>
<select name="aid" size="1">
<option selected value="">
<?php echo $rows2['nazwa']; ?></option>
<option value="">---------</option>
<?php
$aid = $wym1['id_woj1'];
echo "<option value='$aid'>$aname</option>\n"; }
?>
</select>
</form>
Powyższy kodzik działa, na okrętke troche bo wyrzuca mi 'na górze' dane województwo i poniżej całą liste, ale chciałbym by było tak, że jeżeli zmiany będa dotyczyć tylko imienia itp a województwo bez zmian to nie trzeba ponownie wybierać z listy... a teraz niestety tak jest...:/
Sęk w tym że zwraca mi id_woj tylko nie wiem jak to połączyć z id_woj1 i pokazać w select nazwe województwa?
Sory za zawiłość tematu ale nie wiedziałęm jak ująć:/ z góry dzięki za pomoc