Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] wiele tabel - jeden wynik jako wiele wierszy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pilchu
Witam,

Zacząłem się bawić MySQL i wszystko szło dobrze ... chciałem jak najbardziej rozproszyć moją baze danych na tabele i tu pojawiły się problemy. Ale wyjaśnie o co chodzi na przykładzie . Mam następujące tabele z których chce wyciągnąć pewne informacje

Kategorie: id_kategorii, nazwa_kategorii
Symbole: id_symbolu, nazwa_symbolu
Przedmiot: id_przedmiotu, nazwa_przedmiotu, id_kategorii, id_symbolu

to posiada pewne wartości ale jest ich na tyle wiele że niektóre przedmioty oprócz jednej kategorii posiadają kilka symboli. Jak za pomocą MySQL wydobyć takie rezultaty :

np. WYNIK jako kolumny: id_przedmiotu, nazwa_przedmiotu, nazwa_symbolu, nazwa_kategorii
np. WYNIK jako wartości: 1, Komputer, Symbol kwadratowy, urządzenie

jeżeli było by więcej symboli np 2 to zeby wynik dał dwa wiersze np .

np. WYNIK jako wartości: 1, Komputer, Symbol kwadratowy, urządzenie
np. WYNIK jako wartości: 1, Komputer, Symbol trójkątny, urządzenie

Dzięki .

Ps. nie wiem czy to jest zrozumiałe jak nie to proszę o info postaram się jakoś lepiej opisać .
bzeebzee
Pocztaj o normalizacji bazy danych. Rozwiąże to problemy z przechowaniem orach organizacji tych danych. Poprawi to sprawność pobierania danych. Podpowiem, że masz tu relacje jeden do wielu oraz wiele do wielu. Jak dobrze to zorganizujesz nie będzie problemu z pobieraniem danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.