Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Potrzebuję ładnego szablonu HTML bez CSS.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klusekman
Witam. Muszę zrobić stronę HTML bez użycia CSS. Czy mógłby ktoś podać link do jakiegoś którym mógłbym się inspirować?
Niktoś
Bez CSS-a się chyba nie da.Można rozdzielić układ stron bez CSS używając tag<table>,ale i tak nie ustawisz,żadnego tła, po za tym przeglądarka i tak wygeneruje sobie jakiś kod CSS przykładowo pozycjonowanie będzie wtedy static.Skąd taki przymus?
camikazee
Można pisać "po staremu". Wszystko jeszcze zależy jak ta strona ma wyglądać.
klusekman
Do szkoły kazali. HTML bez CSSa, więc na tabelach raczej. Tło da się ustawić (<td background="bg1.jpg">) Bez sensu, ale takie wymogi nauczyciela. Tylko chciałbym zobaczyć jakiś w miarę ładny szablon, bo mam raczej bardziej programistyczny umysł i nie mam takich wizji.
Niktoś
Nie używając CSS'a będziesz zmuszony używać zdeprecjonowanych atrybutów ,które używane były w latach 90 i teraz ze standardami HTML mają mało wspólnego.Czego was uczą w tej szkole -jak się programować nie powinno?
klusekman
No niestety, coraz częściej sytuacje szkolne dają mi do zrozumienia, że chodzę tam tylko dla papierka.
Sephirus
Najprawdopodobniej jakiś stary profesorek sam nie zna CSS smile.gif Kiedyś coś tam robił w HTML i teraz tego uczy... Współczuje Ci szczerze...
Niktoś
Tacy to są najgorsi,zadufani w sobie.Ja bym robił w css'ie według standardów W3C argumentując przy tym ,że tak się teraz robi.Lecz jak to zrobisz to skostniały profesorek będzie jeździł po tobie do końca szkoły.
Lepiej rób to w htmlu tylko z myślą jak się programować nie powinno.
kkpre
Najlepiej zrób tak i tak, a potem pokaż mu różnice tongue.gif
Niktoś
Cytat
Najlepiej zrób tak i tak, a potem pokaż mu różnice

Dobry pomysł - i dodatkowo przejedź walidatorem w3c ,aby ukazać mu różnice.Dodatkowo jak będzie zgodne z walidacją to sobie będziesz mógł zalinkować obrazeczek.
Dominator
  1. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="5">
  2. <tr>
  3. <td colspan="2" bgcolor="#808080">
  4. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="5">
  5. <tr>
  6. <td align="center" valign="middle" bgcolor="white"> <br><b>LOGO</b><br /> </td>
  7. </tr>
  8. </table>
  9. </td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td width="100" valign="top" bgcolor="#A0A0A0">
  13. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="5">
  14. <tr>
  15. <td bgcolor="white"><b>MENU</b><br />- Link 1<br />- Link 2<br />- Link 3</td>
  16. </tr>
  17. </table>
  18. <br />
  19. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="5">
  20. <tr>
  21. <td bgcolor="white"><b>MENU 2</b><br />- Link</td>
  22. </tr>
  23. </table>
  24. </td>
  25. <td valign="top" bgcolor="#C0C0C0">
  26. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="5">
  27. <tr>
  28. <td height="100%" valign="top" bgcolor="white"><b>TREŚĆ STRONY</b><br /><br />Jakis tekst...</td>
  29. </tr>
  30. </table>
  31. </td>
  32. </tr>
  33. <tr>
  34. <td colspan="2" align="center" bgcolor="#808080">
  35. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="3">
  36. <tr>
  37. <td align="center" valign="middle" bgcolor="white"><b>STOPKA</b></td>
  38. </tr>
  39. </table>
  40. </td>
  41. </tr>
  42. </table>
Rysh
I daj coś takiego:
  1. <title>Jak się nie buduje strony WWW</title>

A w tekście gdzieś:
Kod
Budowanie strony WWW na tabelkach to ZUO!

etc tongue.gif
prowseed
Ściągaj photoshop'a na 30 dni, znajdź darmowy szablon, najlepiej w psd pliku gdzieś na necie (pełno tego), zaatakuj wszystko przez slice tool i pozniej save for web... Masz wszystko na tabelach, po kolei musisz tylko do kazdej wbijac cellspacing=0 i cellpadding=0 + dla odnosnikowych obrazkow border=0.
Ale faktycznie, tak jak wszyscy wyzej mowia- tak to sie strony robilo 10 lat temu ( ja tak robiłem 8 lat temu wink.gif ), po to jest ustandaryzowany CSS by z niego korzystac.

Generalnie i tak bym Ci radził nie budować tego na tabelach (bo nie ma co się uczyć złych nawyków), a po prostu zrobić bardzo minimalistyczny wygląd korzystając z podstawowych stylów przeglądarki dla poszczególnych tagów (h1,h2,hr,p,q,pre,i,b,u itd). Tło białe (ew. leciutki szum szary) i ciemno szare litery. Pomarańczowe linki. Podstawowy układ dwukolumnowy (po lewo logo + menu, po prawo treść). Nie ma co się bawić w jakieś kosmosy. Wbij w google 'minimal design' i znajdź sobie jakiś przykład który Ci podpasuje. Niestety pewnie będziesz zmuszony korzystać z takich dziadków jak <font> który to w zasadzie jest przestarzały i chyba nawet wycofany ze specyfikacji html4.
crocodillo
Ze swojej strony to bym jeszcze radził podrzucić nauczycielowi na biurko (najlepiej anonimowo, bo tacy to potrafią być wredni) link do Twojego pytania. O ile po nicku Cię nie rozpozna
klusekman
U mnie w szkole za bycie mądrzejrzym od nauczyciela (co się nie rzadko zdaża w mojej szkole) można co najwyżej nagrabić sobie u wszystkich, a że jestem w dość nieciekawej sytuacji to wolę zrobić cokolwiek i dać z tym spokój. Pomogę sobie kodem Dominatora i zrobię, żeby to jakoś wyglądało. Dzięki smile.gif
prowseed
To smutne:
Masz, tutaj czysty szablon na start ode mnie: http://upload.maciejkwas.pl/plik4/2-html.rar
Tutaj masz wszystko na tabelkach, musisz tylko zastąpić wszystkie css'y tym co się da: http://webmark.shost.pl/pliki/multi/multicss.html
A tego będzie bardzo prostu przerobić na tabelki: http://webmark.shost.pl/?p=89
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.