Aby przetestować swoją wiedzę postanowilem napisać w css ładną ramkę z danymi. Oto plik z css:
html body{ margin: 0 auto; text-align: center; } .boks{ // to jest ta duza ramka z czerwonym obramowaniem width: 600px; border-style: solid; border-color: red; margin: 100px auto; border-width: 20px 1px 1px 1px; } .boksw{ //ramka wewnętrzna, która "trzyma" w sobie 2 ramki: "lewa" z cyfrą i "prawa" z tekstem padding-top: 10px; width: 100%; border: 0; margin: 0; } .prawa{ width: 95%; float: left; text-align: left; display:inline; } .zprawa{ // akapit "p" formatujący tekst w ramce "prawa" font-size: 14px; color: silver; margin: 3px 0 0 0; } .lewa{ text-align: right; width: 5%; float: left; display:inline; } .zlewa{ // akapit "p" formatujący tekst w ramce "lewa" czyli te cyferki margin: 0 7px 0 0; color: red; font-size: 20px; font-weight: bold; }
A to jest kod strony:
<html><head> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="index.css" /> </head> <body> <div class="boks"> <div class="boksw"> <div class="lewa"><p class="zlewa">1.</p></div> <div class="prawa"> <p class="zprawa">Na komisariacie zeznaja trzej swiadkowie bojki. Pierwszy zeznaje murzyn : - Ja nic nie wiedziec. Ja jechac sobie spokojnie autobusem, az tu nagle dostac najpierw w twarz od jednego, a potem od drugiego.</p> </div></div> <div class="boksw"> <div class="lewa"><p class="zlewa">2.</p></div> <div class="prawa"> <p class="zprawa">Na komisariacie zeznaja trzej swiadkowie bojki. Pierwszy zeznaje murzyn : - Ja nic nie wiedziec. Ja jechac sobie spokojnie autobusem, az tu nagle dostac najpierw w twarz od jednego, a potem od drugiego.</p> </div></div> <div class="boksw"> <div class="lewa"><p class="zlewa">3.</p></div> <div class="prawa"> <p class="zprawa">Na komisariacie zeznaja trzej swiadkowie bojki. Pierwszy zeznaje murzyn : - Ja nic nie wiedziec. Ja jechac sobie spokojnie autobusem, az tu nagle dostac najpierw w twarz od jednego, a potem od drugiego.</p> </div></div> <div class="boksw"> <div class="lewa"><p class="zlewa">4.</p></div> <div class="prawa"> <p class="zprawa">Na komisariacie zeznaja trzej swiadkowie bojki. Pierwszy zeznaje murzyn : - Ja nic nie wiedziec. Ja jechac sobie spokojnie autobusem, az tu nagle dostac najpierw w twarz od jednego, a potem od drugiego.</p> </div></div> <div class="boksw"> <div class="lewa"><p class="zlewa">5.</p></div> <div class="prawa"> <p class="zprawa">Na komisariacie zeznaja trzej swiadkowie bojki. Pierwszy zeznaje murzyn : - Ja nic nie wiedziec. Ja jechac sobie spokojnie autobusem, az tu nagle dostac najpierw w twarz od jednego, a potem od drugiego.</p> </div></div> </div> </body> </html>
Problem jest taki, że Opera a nawet stary IE6 wyswietla wszystko poprawnie czyli tak:
http://scr.hu/screenshooter/0487525/kijoppx
Natomiast Chrome i Firefox tak:
http://scr.hu/screenshooter/0487525/pbwtwwl
Naprawdę nie wiem w czym problem... Domyslam się, że to pewnie ten procentowy "width" wszystko psuje, ewentualnie brak "height" dla "boksw"?