Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Grafika strony na innej domenie/subdomenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
favik
Witam,
czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego niektóre serwisy przechowują grafikę strony na innych domenach / subdomenach niż cała strona. Przykładem chociaż nie wiem czy najlepszym może być allegro, gdzie miniaturki są przechowywane na jakiejś innej domenie, chociaż niektóre serwisy korzystają tylko z subdomen własnej domeny. Przykładów takich na pewno widzieliście wiele.
Jakie są tego plusy?
Czy takie obrazki przechowywane są na całkowicie innym serwerze?
Kiedy ma to sens?
Zastanawiałem się czy temat umieścić w dziale SEO, ale chyba jednak tutaj będzie lepiej.
favik
Rozumiem, że jedynie ma to wpływ na przyśpieszenie ładowanie treści po stronie przeglądarki?
Nie stosuje się innych serwerów dla grafiki, np szybszych, bez limitu transferu itp? Nie jest to jakiś sposób na zmniejszenie ilości requestów do serwera głównego generującego treść strony?
Chodzi mi tutaj o serwisy o znacznej ilości odwiedzin.
Crozin
Może (nie musi) to być na zupełnie innej maszynie odciążając główny serwer, może (nie musi) to wykorzystać inny serwer HTTP (np. lighthttpd albo nigix).
favik
Ok, czyli podsumowując stosująć subdomenę dla plików graficznych przechowywanych na tym samym serwerze mogę nie znacznie przyśpieszyć czas ładowania strony?
Crozin
Tak, przechowywanie statycznej treści (obrazy, style, skrypty JS) pozwala na nieznaczne przyśpieszenie ładowania strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.