Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sesja w pobieranym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drzonkins
Hej,
Mam taki problem. Mam stronę na której uruchamiam sesję, dajmy na to, że będzie to index.php, który w skrócie wyglądałby tak

index.php
  1.  
  2. $zmienna = file_get_contents('jakisplik.php');
  3. echo $zmienna;

I teraz chciałbym wydrukować na stronie zawartość pliku jakisplik.php, ale chcialbym inną zawartość wydrukować dla zalogowanego użytkownika a inną dla niezalogowanego np:

jakisplik.php
  1. if($_SESSION['zalogowany']){
  2. echo 'tresc dla zalogowanych';
  3. }else{
  4. echo 'tresc dla pozostalych';
  5. }

Takie rozwiązanie nie działa, bo plik jakisplik.php nie widzi tej samej sesji co index.php. Oczywiście w pliku index.php tworzę nową sesję i ustawiam zmienną sesyjną 'zalogowany' na true, ale nie pisałem tutaj tego.

Może mi ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać.
MlodyJNTR
troche się pogubiłem na tyle zrozumiałem że nie lepiej zrobić

index.php
  1. <?php
  2. include("jakisplik.php");
  3. ?>

a jakisplik.php

1. <?php
  2. if($_SESSION['login']){
  3. echo 'tresc dla zalogowanych';
  4. } else {
  5. echo 'tresc dla pozostalych';
  6. }
  7. ?>

żeby pokazywało co innego dla zalogowanego a nie zalogowanego to trzeba miec logowanie ;D
drzonkins
Nie no wiem przecież, to był taki przykład tylko do zobrazowania. Funkcja include to nie jest dobry pomysł, bo ja potrzebuję treść drukowaną przez plik, a nie kod, który dołącza do skryptu funkcja include.
MlodyJNTR
treść drukowaną to znaczy ?
drzonkins
W formie stringu, taką wartość zwraca funkcja get_file_contents, a include dołącza kod do skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.