Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Tworzenie koszyka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Barcelona
Cześć i czołem, wiem że temat maglowany, ale ja niestety ciągle mam z nim problemy.
Staram się stworzyć coś w stylu koszyka, tylko że zamiast towarów będę miał tam pracowników wysyłanych w delegację. W tym koszyku będą zawarte cztery informację: id_pracownika, id_lokalizacja, data, czas.

Najpierw wybieram pracownika z bazy i chciałbym aby "siedział" on w pamięci dopóki nie wybiorę tylu pracowników co trzeba. Dopiero wtedy chciałbym tych pracowników wysłać do koszyka.
Linka jak to wygląda: http://www.try-this.type.pl/delegacje

Teraz jest tak, że pracownik siedzi w zmiennej POST i jest on tam dopóki nie wybiorę innego pracownika, wtedy dane sie podmieniają, i nie wiem czy zastosować tutaj sesje, czy tablice? O tablicach czytałem ostatnio w vademecum prof., ale jakoś nie przemawia do mnie ich interpretacja i mam trudności z opanowaniem tablic wielowymiarowych (bo takie są tutaj potrzebne).

Na stronie jest już zastosowany swego rodzaju koszyk (można to zauważyć po kliknięciu w dodaj), ale nie jest mojego autorstwa i nie działa tak jak powienien. Dlatego postanowiłem że napiszę własny i dostosuje do własnych potrzeb.
A więc może jakieś rady? Pozdrawiam i Wesołych Świąt smile.gif
usb2.0
sesja kolego sesja
memory
a co przeszkadza zapisać te dane do tabeli?
usb2.0
tabeli w sensie do bazy?
co kto lubi, szczerze mówiąc po prostu ja bym wykorzystał sesje
Barcelona
To że moja wiedza na ten temat jest znikoma, przyzwyczajony jestem do nauki na własnych projektach. O tablicach słyszałem, ale że nigdy nie były mi potrzebne to ich nie używałem. Teraz są potrzebne więc zajrzałem do książki i chciałem poczytać o nich, ale wiem tylko jak się do nich odwołać.

Domyślam się, żeby wrzucić te dane do tablicy w formularzu muszę dać zamiast name="pracownik" --> name="pracownik[]"
Jednak tutaj jest kolejny problem, ponieważ formularz jest dynamiczny i select pobiera dane właśnie z poprzedniego selecta.

A czy można tablicę utworzyć już poza formularzem (wolałbym go nie ruszać), tak abym tylko dopisywał do niej kolejnego wybranego pracownika?
memory
W sesjach i tak musi użyć tablic. Raczej nauka ich cie nie o minie. A czemu nie możesz tego zapisać do bazy sql do tabeli? Będzie łatwiej usunąć, edytować
Barcelona
Operowanie na bazie jest wygodnym wyjściem, ale nie wiem czy dobrym. Tak samo w sklepie nie idziesz z każdym produktem do kasy, tylko wkładasz do koszyka i dopiero tam idziesz. Takie rozwiązanie robiło by za dużo zapytań do bazy.

Sorki, że podbijam, ale temat usycha sad.gif
hyhyhy
Jeżeli nie chcesz operować na tablicach, to w takim wypadku ja stworzyłbym jakąś klasę np. pracownicy i każdego kolejnego dodawał jako jej nową instancję. No i obiekty klasy to te 4 dane pracownika. Odpadają wtedy tabele wielowymiarowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.