Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Najpopularniejsze w tym miesiącu, tygodniu, dniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Onyx
W bazie przy każdym wyszukaniu zapisuje dane wyszukanego rekordu na 2 sposoby:

1. dla każdego wywołania danego rekordu inkrementuje o jeden jego poprzeni stan (kolumna licznik)
i w ten sposób mierzę jego popularność, ale w maksymalnym obrębie czasu.
2. w osobnej tabeli zamieszczam wszystkie wyszukiwania wraz z ich datą :

id szukane ileszukan data
11299498 sphere 1 2012-02-11 00:36:11
11299499 erix 1 2012-02-11 03:24:25

Jak na tej podstawie stworzyć rankingi najpopularniejszych wyszukań w danym miesiącu, tygodniu, dniu ?
Onyx
Teraz zauważyłem ciekawą rzecz, 95% zapytań to wejścia z adresu 66.249.72.202.
Okazuje się ze jest to crowler google, który zadaje kilka zapytań na sekunde.
Wynika to pewnie z tego, że mam na wielu podstronach coś w stylu: ostatnio wyszukiwane
(po przejściu po tych linkach następuje wyszukiwanie danej frazy) i wychodzi na to, że głownie google
u mnie wyszukuje ;/

Nie chce blokować robotowi tej możliwości (lepsza indeksacja), ale chyba muszę jakoś odfiltrowywać
te wyniki, lub nie brać ich pod uwagę, ale to kolejna już powiedzmy mniej istotna kwestia.
Z drugiej strony ten robot bardzo obciąża mi serwer, ale trochę głupio go blokować.
Onyx
?
jaslanin
może coś takiego:

1. SELECT szukane FROM wyszukiwania
  2. WHERE DATA BETWEEN DATE_SUB(CURRENT_DATE(), INTERVAL 7 DAY) AND CURRENT_DATE()
  3. ORDER BY ileszukan DESC

odnośnie wyszukiwarki google to możesz nie dodawać wpisów tej wyszukiwarki do indeksu wyszukań, w google możesz poszukać "php googlebot detection"
Greg23
Dzięki za podpowiedź, ale jak posortować odpowiednio te dane.

Bo przy ilości szukań w tym wypadku zawsze mam 1, więc muszę przeskanować wszystkie dane z danego zakresu i sprawdzić,
czy jakieś się powtarzają, jeśli tak usunąć nadmiar, zostawić 1 rekord i zwiększyć mu licznik o ilość nadmiarowych elementów.

Konkretnie ten problem poruszyłem tutaj:
  1. http://forum.php.pl/PHPMySQL_Jak_sprawdzic_ile_razy_wystepuje_dany_rekord_ciag_w_zbiorze__t196988.ht
    ml

Gdybyś miał jakiś pomysł byłbym wdzięczny smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.