Posklejałem stronę dosyć dawno i projekt zarzuciłem, ale teraz do niego powróciłem i chcę "zrobić" go lepiej.
Zrobiłem sobie system podstron oparty na prostej metodzie:
<? if($id!='' && $id!='home') { require_once("modules/users/id.php"); } else {include("includes/homepage.php"); } ?>
Gdzie adresy mają link
typu:
tralala.pl/kokpit/
itd.
Jest za to odpowiedzialny .htaccess
RewriteRule ^([a-zA-Z]+)/$ index.php?id=$1 RewriteRule ^([^-]+).html$ joke/?mode=kawaly&id=$1&[title]=La [L] RewriteRule ^plus-([^-]+).html$ casting/?mode=kawaly&voted=1&id=$1 [L] RewriteRule ^minus-([^-]+).html$ casting/?mode=kawaly&voted=2&id=$1 [L] RewriteRule ^porcja-([^-]+).html$ casting.php?porcja=$1 [L]
Konkretnie pierwsza linijka. Mam zrobiony system głosowania na get'ach dla zalogowanych userów i wygląda on tak:
if($_GET['voted'] == '1') mysql_query('UPDATE `kawaly` SET `plus`=`plus`+1 WHERE `id`='.mysql_real_escape_string($_GET['id']).''); if($_GET['voted'] == '2') mysql_query('UPDATE `kawaly` SET `plus`=`plus`-1 WHERE `id`='.mysql_real_escape_string($_GET['id']).'');
A linki do głosowań:
Czy da się przekazywać zmienne jeśli nie ma w adresie .php
czyli np.
/casting/?mode=kawaly&voted=2&id=$1
Testowałem to i nie mogę tego poprawić, ale być może da się to zrobić a ja po prostu źle coś napisałem.