Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzanie który to element tablicy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-qwerty-
Witam.

Interesuje mnie jakim sposobem sprawdzę który to element w takiej tablicy:
  1. $litery = array('A', 'B', 'C', 'D', 'E', 'F', 'G', 'H', 'I', 'J');

np.
A-1, C3.
gorden
array_search('A', $litery) < zwróci 0
-qwerty-
O dziękuje o to mi chodziło.

Mam jeszcze takie pytanie ponieważ muszę stworzyć takie coś
1-1,1-2,1-3 lub 3-3,3-4,3-5 są prawidłowe
a
1-1,2-2,1-2 lub 3-3,3-4,3-6 nieprawidłowe.

Oczywiście wszystko zależy od pierwszych dwóch liczb. Następne muszą być jedynie o pierwszą lub drugą liczbę o jeden większą.

Instrukcja warunkowa if nie nada się raczej myślałem nad wyrażeniami regularnymi. Ale mam nadzieję, że ktoś da mi jakąś wskazówkę na ten temat za którą serdecznie dziękuje.
peter13135
Średnio wiem o co Ci chodzi, ale proponuję za pomocą funkcji explode dorpowadzić do takiej postaci :
INPUT : 1-1,1-2,1-3
OUTPUT :
{ 1,1 }, { 1,2}, {1,3}
Czyli zrób sobię macierz.

następnie pętlą i ifem, to sprawdzasz.
-qwerty-
Mam właśnie w takiej postaci tylko dla przykładu bardziej zrozumiale chciałem przedstawić jak się zachowują liczby.

Nie przychodzi mi do głowy jak to stworzyć.

http://desmond.imageshack.us/Himg528/scale...amp;res=landing

To ma wyglądać coś w stylu gry z dzieciństwa "okręty" w której tak jak i w moim przypadku chodzi o coś podobnego.

Chce po prostu sprawdzić czy pola (cool.gif2,2 (cool.gif2,3 (cool.gif2,4 są obok siebie. Myślałem nad dodaniem do pierwszych liczb jedynki ale skąd mam wiedzieć czy to będzie pierwsza czy druga liczba. Inaczej niż w powyższym przykładzie 2,2 3,2 4,2.

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
krzywy36
kilka zagnieżdżonych if'ów (lub jeden odpowiednio skomplikowany) powinno dać radę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.