Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parsowanie Urli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
raf2001
Chciałbym spytać czy ktoś posiada klase do obsługi (parsowania) urli. W tym temacie jestem kiepski więc czy ktos mi mógłby wytłumaczyc jak zastosować przykładowy skrypt (http://php.pl/index.php/phppl/artyku_y/pomys_y_porady_i_sugestie/przyjazne_urle) na wielu stronach z róznymi informacjami (różne adresy). Pozdrawiam i z góry tnx
itsme
a z czym masz problem ?
ja skopiowałem i wkleiłem do swojego oskryptowania i działało ...
raf2001
zbytnio tego nierozumiem worriedsmiley.gif , jak można takie coś wykożystać w wielu skryptach, to znaczy tam opisany jest tylko jeden przykład dal news, a jeżeli chciałbym to samo zastosować do np. tablicy ogłoszeń to czy musiałbym wklejac dla tablicy zmieniony kod. Oraz jak ten kod używać (gdzie go wklejać aby działał poprawnie i szybko)
Oraz czy jest takie coś na klasie?
Ace
sluchaj, w podanym artykule masz opisane jak wyciagnac dane z parametru...
np:
www.twojastrona.pl/index.php/var1/var2/var3

dzieki temu artykulowi jestes wstanie stworzyc sobie tablice w postaci
$tablica[0] = "var1";
$tablica[1] = "var2";
$tablica[2] = "var3";

a co juz z tymi danymi zrobisz to jest twoja sprawa, musisz je jakos wykorzystac do swoich zamiarow.
raf2001
ok ale czy ma ktoś takie coś tylko że na klasach?
Ace
po co ci to na klasach ? kod z tego artykulu zwraca tobie tablice zmiennych ktore zostaly dostarczone z parametrem, a pozniej postepujesz tak samo jak w przypadku klasycznego przekazywania zmiennych...
index.php?dzial=news&akcja=pokaz

1. <?php
  2.  
  3. if( $_GET['dzial'] == &#092;"news\" && $_GET['akcja'] == \"pokaz\" )
  4. {
  5.  //- pokazywanie newsa...
  6. }
  7. elseif ( $_GET['dzial'] == &#092;"news\" && is_numeric( $_GET['id'] ) )
  8. {
  9.  // - jakas inna akcja pokazujaca 1 newsa
  10. }
  11.  
  12. ?>

a w przypadku gdzie uzywasz przyjaznych url to masz
index.php/news/pokaz

1. <?php
  2.  
  3. if( $tablica[0] == &#092;"news\" && $tablica[1] == \"pokaz\" )
  4. {
  5.  //- pokazywanie newsa...
  6. }
  7. // etc...
  8.  
  9. ?>

gdzie oczywiscie $tablica - tablica ktora zostala zwrocona przez funkcje parsujaca URL podana z artykulu

to jest najprostrzy sposob...
raf2001
oki pokombinuje. Mam jeszce małe pytanko czy istnieją jeszcze inne strony niż http://www.phpclasses.org, które 'oferują' to samo (czyli klasy tongue.gif )
ympans
O parsowaniu URL widziałem juz kiedyś na php na Webinside dokładnie jest to na Artykuł

Trzymaj się
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.