Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Patent na nie mulące wysyłanie maili?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

Mam na swoim serwisie około 100 tys. kont, i czasami po prostu muszę rozesłać ludziom o czymś informację, a to że taka jest nowość, a to że coś zostało już naprawione, i tego typu sprawy..

Lecz!
Gdy mam funkcję do pisania E-Maili przez PHP, jakąkolwiek, to E-Maile wysyła, wysyła i wysyła.. aż prześle z może 1000 - 2000 emaili, trwa to z 10 minut ładując się strona i wyskoczy error (nie pamiętam już ale chyba 503 - że przeciążony serwer) no i jest lipa.

Mam swojego VPS'a na dedyku, więc mogę mu nadać jakie chce parametry, więc pobawiłem się dając np. 16GB Ram na VPS'a, 8 procesorów 4 rdzeniowych, łącze mam 1gbit/s no i jest lipa jednym słowem..

A z doświadczenia wiem że na takim MyBB (forum skrypt) jak się ze 2 lata temu bawiłem w nie, to tworzy się jakaś kolejka Maili i serwer sobie to sam wysyła po kliknięciu wyślij, nie zależnie ile jest kont.

Co mogę zrobić w przypadku mojego problemu?

Pozdrawiam!
Crozin
Google: PHP mass mailer
Weles
No widzę to: http://codestips.com/simple-free-mass-mailer-sender-php/

Tyle że wygląda on jak zwyczajny skrypt z funkcją mail.

Czy całe to masowe wysyłanie maili polega po prostu na dodaniu funkcji "sleep" z czasem np. 0.1 sekundy, że ma odczekać te 0.1 sekundy na kolejny mail?

I jeszcze skoro tylko to wystarczy do tego, to co można zrobić aby to wysyłanie maili nie ładowało się w przeglądarce na komputerze na którym odpala się w adresie dany skrypt, tylko bezpośrednio na serwerze, aby przeglądarka nie zamulała godzinę?

PS: Nie chcę gotowych skryptów a wytłumaczenia co i jak, nie jestem jednym z tych co wykorzystuje gotowce, a jednym z tych którzy wolą coś napisać samemu.

Pozdrawiam.
d3ut3r
Rozwiązań mass mailingu jest sporo, chyba wszystkie opierają się na kolejkowaniu to znaczy, że twój skrypt nie wysyła maili fizycznie tylko zapisuje je w kolejce do wysłania.

Dalej sposobów wysłania też jest co najmniej kilka chyba najprostszy to skrypt odpalany za pomocą CRON co x czasu, który pobierze paczkę wiadomości z kolejki i je wyśle.

Problem pojawia się gdy np masz do wysłania 200 000 maili z ofertą dnia - może okazać się, że kowalski dostanie maila gdy oferta już nie będzie aktualna smile.gif

Ostatnio czytałem o Amazon SES, które podobno jest bardzo wydajne i relatywnie nie drogie (0.10$ za 1 tysiąc wiadomości).
erix
Cytat
Problem pojawia się gdy np masz do wysłania 200 000 maili z ofertą dnia - może okazać się, że kowalski dostanie maila gdy oferta już nie będzie aktualna

Wtedy trzeba skorzystać z serwerów rozsyłkowych. Zwykle się nie opłaca tego samemu pisać. [;

Ale:
Cytat
Ostatnio czytałem o Amazon SES, które podobno jest bardzo wydajne i relatywnie nie drogie (0.10$ za 1 tysiąc wiadomości).

Tak, tylko uzyskanie dostępu do takich limitów wymaga pewnego "rozruchu".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.