Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Przekierowanie wszystkich błednych adresów na stronę 404
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pomorzanin
Witam,

od kilku dni szukam rozwiązania pewnego problemu, a mianowicie:

posiadam stronę błedu 404 na którą przekierowywane są błędy 404 a dalej na stronę główną, takie jak domena.pl/blednykod , domena.pl/blednykod.htm, domena.pl/blednykod.ht itd, nie dzialaja tylko przekierowania z błednych adresów postaci domena.pl/blednykod.html, czyli jesli adres konczy sie ".html" to pojawia się albo server error albo pusta strona. Po właczeniu wyświetlania błedów na serwerze wyskakuje komunikat
Warning: Division by zero in /katalog/katalog/ftp/katalog/404.shtml on line 4 , który oznacza, że jest coś nie tak w pliku 404.shtml, którego pierwszych 6 linijek wygląda nasępująco
<html>
<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: "/('url'));
exit();
?>

Czy ktoś z Was domyśla się gdzie leży przyczyna?
styryl
http://translate.google.pl/#en/pl/Division%20by%20zero

Tu masz błąd:

1. header("Location: "/('url'));
pomorzanin
Wiem co to znaczy i która linijka jest zła, ale nie wiem co w niej jest źle...?
adibak20
znak '/' serwer interpretuj Ci jako dzielenie smile.gif
pomorzanin
tego też się domyśliłem biggrin.gif i próbowałem zamienić "/" na url, otrzymywałem wtedy syntax error...
adibak20
Nie zabardzo rozumiem po co Ci '/'

questionmark.gif
pomorzanin
bez "/" wywala syntax error...
fate
  1. header ("Location: index.php");

lub
  1. $url = 'index.php';
  2. header ("Location: $url");

chyba nie wywala parsa to 2
pomorzanin
bardzo dziękuję za pomoc, zrobiłem tak, żeby od razu na główną bez index.php przechodziło

$url = '/';
header ("Location: $url");

spokojnej lub szalonej nocy jak kto woli biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.