kubek3898
17.02.2013, 18:50:30
Czy szablon WWW z licencją GNU można zakodować i udostępnić, oczywiście zachowując oryginalną stopkę? Nie mówię o zastosowaniu komercyjnym tego szablonu tylko o darmowym skrypcie.
Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, umieściłem tutaj. Jeśli źle, proszę moderatora o przeniesienie.
Wazniak96
17.02.2013, 18:55:07
Skrypty oparte na licencji GNU muszą być rozpowszechniane za darmo wraz z dostępem do kodu źródłowego.
kubek3898
17.02.2013, 18:59:09
No tak ja chcę go udostępnić oczywiście ze stopką i linkiem do pobrania. Tylko czy mogę go zmodyfikować i zakodować.
Wazniak96
17.02.2013, 19:09:03
Zmodyfikować możesz lecz zakodować już nie ponieważ utrudniasz kolejnemu użytkownikowi edycję tego skryptu.
kubek3898
17.02.2013, 19:17:09
Czyli nie ma innego wyjścia jak poszukać szablonu z licencją Creative Commons? Trochę mi szkoda, tego szablonu, bo zacząłem już go sobie kodować, a wszystko to oparte na smarty. Na prawdę nie ma innego sposobu?
Co to znaczy "zakodować"?
Jeśli użyjesz tego szablonu jako bazy dla skryptu, to skrypt też musi być na GPL.
kubek3898
17.02.2013, 21:17:39
To znaczy źle się wyraziłem. Ściągnąłem gotowy szablon o licencji GNU GPL i chcę go wykorzystać w mojej aplikacji WWW (czyli po prostu jako layout). I teraz oczywiście trzeba go przerobić. Czy później po przerobieniu i wdrożeniu w mój skrypt mogę go udostępnić? Oczywiście z zachowaną stopką.
Tak o ile Twój skrypt też jest GPL.
revel
17.02.2013, 23:44:38
GPL wymusza jedną rzecz. Jeśli używasz czyjegoś kodu, musisz podać skąd pochodzi kod. Wszystko. Uzywajac kodu na licencji GPL musisz podać zrodlo kodu. Jak ktos uzyje twojego kodu na gpl musi podac zrodlo. PHP i rzeczy w nim to jest Creative Commons
Cytat(revel @ 17.02.2013, 23:44:38 )

GPL wymusza jedną rzecz. Jeśli używasz czyjegoś kodu, musisz podać skąd pochodzi kod. Wszystko. Uzywajac kodu na licencji GPL musisz podać zrodlo kodu. Jak ktos uzyje twojego kodu na gpl musi podac zrodlo. PHP i rzeczy w nim to jest Creative Commons

Nie pisz, jak nie masz o tym pojęcia.
tolomei
18.02.2013, 23:27:36
Cytat
The "Corresponding Source" for a work in object code form means all the source code needed to generate, install, and (for an executable work) run the object code and to modify the work, including scripts to control those activities. However, it does not include the work's System Libraries, or general-purpose tools or generally available free programs which are used unmodified in performing those activities but which are not part of the work. For example, Corresponding Source includes interface definition files associated with source files for the work, and the source code for shared libraries and dynamically linked subprograms that the work is specifically designed to require, such as by intimate data communication or control flow between those subprograms and other parts of the work.
Source:
http://www.gnu.org/licenses/gpl.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.