Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwracanie wartości - przez return, czy zapis do zmiennej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
q3trm
Cześć.

Nigdy się nie zastanawiałem, czy wydajniej jest zapisywać dane kilkukrotnego(2-3 razy) użytku do zmiennej, czy zwracać za pomocą metody z return. Pytanie jest w odniesieniu do OOP.
Szymciosek
return.

Chociaż jeszcze pewnie zależy co dana metoda robi, ale jak ma zwracać to return.
q3trm
A jeżeli, zwracana wartość będzie wykorzystywana przez inne metody, np:

1.  
  2. private function patch() // ścieżka do pliku
  3. {
  4. return
  5. $this -> home_directory .$this-> type_mime_catalog[$this ->type]. $this-> slash .$this ->file['name'];
  6. }
  7.  
  8. protected function open_file () // otwarcie pliku w celu usunięcia niebezpiecznych znaków.
  9. {
  10. $fopen = fopen($this ->patch(), 'r');
  11. $content = fread($fopen, filesize($this ->patch()));
  12. fclose($fopen);
  13. return $content;
  14. }

Niezła sieczka oneeyedsmiley02.png
Szymciosek
W tym przypadku patch, a raczej path może być po prostu zmienną lub stałą zdefiniowaną gdzieś na początku programu... ponieważ nie wnosi za dużo.

Co innego open_file, bo jednak do czegoś służy coś zmienia itd, ale ja bym zrobił:

(nie wiem czemu masz protected, ale może gdzieś to używasz)

1. public function open_file($path)
  2. {
  3. //tutaj reszta Twoich instrukcji
  4.  
  5. return $content;
  6. }
q3trm
Tylko, że path zmienia się w zależności od poleceń użytkownika. Ścieżka path, służ do aktualnego ustalenia ścieżki dostępowej danego katalogu na serwerze i w zależności, który katalog zostanie wybrany - path przyjmie odpowiednią ścieżkę, więc definiowanie jako stała odpada. Definiowanie jako zmienna, to właśnie nie wiem, czy jest sens zapisywać dane na jednorazową interakcje z użytkownikiem.

!*!
Cytat(q3trm @ 6.03.2013, 22:28:48 ) *
Tylko, że path zmienia się w zależności od poleceń użytkownika. Ścieżka path, służ do aktualnego ustalenia ścieżki dostępowej danego katalogu na serwerze i w zależności, który katalog zostanie wybrany - path przyjmie odpowiednią ścieżkę, więc definiowanie jako stała odpada. Definiowanie jako zmienna, to właśnie nie wiem, czy jest sens zapisywać dane na jednorazową interakcje z użytkownikiem.

To jest jakieś dziwne. Path generuje się sam z siebie? To po co Ci ta metoda?
Przy takim pobieraniu danych nie ma sensu zapisywać tego co zwraca metoda do zmiennej, chyba że metoda urośnie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.