Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] Zmiana różnych dat na jedną, tylko w jednej kolumnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Cześć
Słuchajcie - zakładam, że nie musi być to trudne - ba pewnie proste, ale jeśli ktoś wie jak tto zrobić, a co gorsze w moim przypadku - wie czego szukać w googlu.
Siedze już drugą godzinę, zmieniając różne daty na własciwie zerową.
Nie wiem jaką komendę wpisać w PHP My Admin, żeby zmienić w pętli wszystko. Jak to wygląda:
mam trzy kolumny 'email1' ; 'email2' W nich są różne daty - najróżniejsze. Chcę zmienić wszystkie z jednej kolumny na zerową czyli z np 2012-0301 na 0000-000-00
Teraz siedzę ręcznie to robię - widzę uśmiechy smile.gif ale nie wiem jak zapytać nawet google - o co dokładnie. Jak mi ktos pomoże to na piwo nawet przeleje przez paypal smile.gif

1. jakie zapytanie wpisać w konsoli sql, żeby zmienić wszystkie daty na 000-00-00 w jednej tylko kolumnie
2. jak to zrobić w pętli - żeby nie tylko jeden rekord, a wszystkie zmienił
Słowo - zrewanżuję się smile.gif
Michael2318
  1. UPDATE `nazwa_tabeli` SET email2 = '000-00-00';

nie wiem o jaka kolumne chodzi, w zapytaniu zamieni wszystkie z kolumny 'email2', ewentualnie popraw. no i wrzuc tam tez nazwe tej tabeli.
BatGraf
OOOOOOOOO BOOOzie biggrin.gif Dzięki Zadziałało smile.gif
Kurde, w 10sek wszystkie smile.gif
Cholernie wielkie dzięki
Słuchaj, podaj mi na priva maila, wysyłam Ci na piwo, jak obiecałem smile.gif
A wyśle na dwa, jeśli jeszcze mi powiesz jak to ubrać w php - tak, żeby podłączyć do crona np. Super byłoby jakby robiło tak - sprawdza czy data jest starsza niż 30 dni - jeśli tak, zmienia datę na 000-00-00 - wiem, prosze o gotowca, ale nie dam rady sam tego napisać, a natychmiast wysyłam gratyfikację smile.gif
Michael2318
Pomoc tutaj jest darmowa, nie chce żadnych pieniędzy.
Cytat
sprawdza czy data jest starsza niż 30 dni

skąd ta data ma się wziąć? gdzie ją przetrzymujesz? w bazie?
BatGraf
mam już ustawione daty. To są kolumny wysyłki maili - pierwszy, drugi, trzeci i data kiedy wysłany. Pic polega na tym, że po jakimś czasie znowu idzie wysyłka i chodzi o to, że skrypt najpierw sprawdza czy wysłane - wysłany pierwszy, nie wysyła, dopiero jak jest czas na drugi itp, ale po np dwóch m-cach sprawa się powtarza.
Generalnie mam w bazie tak:

Czyli data w kolumnie email_2 jest zawsze - albo 0000-00-00 albo data wysłania. Chodzi o to, żeby ją wyzerować. No i chciałbym podpiąć to do crona, żeby nie robić codziennie tego zapytania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.