Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP] warunkowe wyświetlanie akapitu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andkazm
Chciałbym, wyświetlić diva tylko raz podczas ładowania strony , umieścić w nim przycisk "zamknij"
i ew. jakiś link . Następnie chodzi o to by już podczas odświeżenia strony , kolejnego ładowania , ta
warstwa się nie pokazywała nawet gdy użytkownik nie żadnego kliknięcia w obrębie tego akapitu .
Jak to najprościej wykonać ?
Do zdarzenia akapitu przypisać funkcję ale do jakiego
oprócz
  1. <p>onclick("pokaz_raz")</p>
?
Do jakiego zdarzenia akapitu mogę przypisać funkcję która nada wartość true zmiennej
np. :
  1. <script language="JavaScript" type="text/javascript">
  2. FUNCTION pokaz_raz
  3. var flag = new Boolean(true);

aby później instrukcją warunkową php ? wyświetlać ten akapit bądź nie . Czy lepiej jako
alert dla instrukcji warunkowej w javie ?

dodam , że nie chcę robić tego formularzem ( metodą post lub get czyli aby nie przeładowywać strony po kliku )
ale by to się działo przy jak najmniejszym udziale użytkownika

i także nie chcę tego robić popupem bo będą problemy z wyświetleniem ( w większości przypadków blokada
wyskakujących okienek )
PrinceOfPersia
Cytat
Następnie chodzi o to by już podczas odświeżenia strony , kolejnego ładowania , ta
warstwa się nie pokazywała nawet gdy użytkownik nie żadnego kliknięcia w obrębie tego akapitu .

Po to wymyślono ciasteczka/cookies. Jednak jeśli skorzystasz z tej metody to będziesz musiał wyświetlić informacje o ciasteczkach. (ale i tak pewnie to robisz).

Cytat
alert dla instrukcji warunkowej w javie ?

No nie. pomyliłeś 2 języki programowania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Java
i pl.wikipedia.org/wiki/JavaScript

andkazm
Mam na myśli tylko i wyłącznie java script !

Widzę że zanosi się na pouczanie ze strony "mądrali"
PrinceOfPersia
Nie. Napisałeś "alert dla instrukcji warunkowej w javie ?". Być może było to twoje przejęzyczenie, ale jednak napisałeś jak napisałeś. Jakbyś pomylił PHP z Perlem albo z Pythonem też pewnie by ktoś Ci zwrócił uwagę (nawet jeśli pomyłka wynikłaby ze zwykłego potknięcia językowego).
andkazm
A może by w php zrobić za pomocą globalnej tablicy $_SESSION
  1. if ( $_SESSION['zmienna_sesyjna'] != 'tekst_wyswietlony' ) {
  2. $_SESSION['zmienna_sesyjna'] = 'tekst_wyswietlony'; ?>
  3. teksttekstekst <? }?>
  4.  

ale coś nie bardzo to działa
PrinceOfPersia
i tak będziesz musiał powiadomienie o ciasteczkach wtedy zrobić.

Cytat
ale coś nie bardzo to działa

może session_start nie ma.
andkazm
.... informcję już zamieściłem , chodzi tylko o to by bez zbędnych akcji użytkownika ( dlatego chcę to zrobić samym divem bez angażowania
w to formularza ) , by po jednorazowym wyświetleniu nie ładowała się
ponownie - rozumiesz ?
markonix
1. Strona się ładuje, dodawane jest ciasteczko, wyświetlany komunikat.
2. Jeśli ciasteczko NIE istnieje wtedy wyświetl div (i skrypt).

Cała filozofia.

Czy to w ogóle ma dotyczyć informacji o ciasteczkach? Jeśli tak to nie powinno się raczej samo "akceptować".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.