Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Akceptacja regulaminu-Notice
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Witam,
mam problem z akceptacją regulaminu. Ogólnie wszystko działa dobrze, rejestruje poprawnie tylko gdy nie zaznaczę akceptacji to pojawia mi się taki warning(notice):

1. Notice: Undefined index: Akceptuj in C:\WebServ\httpd\kerth\register.php on line 72

To warunek:

1. $akceptuje = $_POST['Akceptuj'];
  2. if ($akceptuje){
  3. echo "<center><b><font color= green>Dziękujemy za akceptację regulaminu.</color></b></center>";
  4. } else {
  5. echo "<center><b><font color = red>Musisz zaakceptować regulamin aby się zarejestrować!</font></b><br></center>";
  6. }

I checkbox:

1. <input type="checkbox" name="Akceptuj"> Aby się zarejestrować wymagana jest akceptacja <a href="regulamin.php">regulaminu.</a><br />

Co to oznacza i jak to naprawić?
markonix
Checkbox nie wysyła zmiennej gdy jest niezaznaczony tym samym $_POST['Akceptuj'] nie istnieje.
Co zrobić? ..wpisać błąd w Google.

btw. HTML tych komunikatów wygląda jak z ubiegłego wieku..
Michael2318
Błąd tylko na local hoście, na normalnym serwerze będzie ok.
Kerth
Cytat
btw. HTML tych komunikatów wygląda jak z ubiegłego wieku..

Nie rozumiem o co Ci chodzi.

Cytat
Błąd tylko na local hoście, na normalnym serwerze będzie ok.

A na localhoscie jak to naprawić?
Michael2318
Jesli tak bardzo Ci na tym zależy to pokombinuj z isset, np.:
  1. $akceptuje = isset($_POST['Akceptuj']) ? TRUE : FALSE;
  2. if ($akceptuje){
  3. echo "<center><b><font color= green>Dziękujemy za akceptację regulaminu.</color></b></center>";
  4. } else {
  5. echo "<center><b><font color = red>Musisz zaakceptować regulamin aby się zarejestrować!</font></b><br></center>";
  6. }

myśle że teraz pójdzie.
Kerth
Działa jak należy. Dzięki.
markonix
Cytat(Kerth @ 24.03.2013, 12:01:35 ) *
Nie rozumiem o co Ci chodzi.

No stosujesz znaczniki, które już praktycznie nie istnieją...
I jeszcze ta składania
  1. font color = red
, błeh.
Kerth
A co za różnica? I jakie niby miałbym stosować? Tego się uczyłem z kurshtml.edu.pl
markonix
To ucz się lepiej bo najpierw myślałem, że kurs jest po prostu nieaktualny ale...
http://www.kurshtml.edu.pl/html/czcionka,tekst.html

Cytat
Znacznik FONT jest zdeprecjonowany przez specyfikację HTML 4.01 - zaleca się stosowanie stylów.

Cytat
Atrybut COLOR jest zdeprecjonowany przez specyfikację HTML 4.01 - zaleca się stosowanie stylów.
Kerth
A możesz podać jakiś przykład jak to powinno wyglądać?
Michael2318
  1. <div style="text-align: center; font-weight: bold; color: red;">Info</div>

ew. zamiast div'a możesz wrzucić span, jak Ci lepiej.
markonix
No w tym samym kursie masz z lewej "HTML" i niżej "CSS", na który dzisiaj się przerzuca całą logikę formatowania tekstu.
Po prostu dokończ ten kurs, znajomość HTMLu to tylko znajomość stworzenia struktur (tekst, lista, tabela), a nie jeszcze ich ostylowania.
Kerth
Czyli żeby być "na czasie" to muszę je poprzekształcać?

I czy znaczniki takie jak <body></body> <html></html><head></head> tez trzeba tak zmienić?
Michael2318
Cytat(Kerth @ 24.03.2013, 15:59:35 ) *
Czyli żeby być "na czasie" to muszę je poprzekształcać?

I czy znaczniki takie jak <body></body> <html></html><head></head> tez trzeba tak zmienić?

nie.
Kerth
  1. <div style="text-align: center; font-weight: bold; color: red;">Info</div>

I co ja mam tego używać w HTML czy CSS?
markonix
Już lepiej, ale zmień to na klasę "info" dzięki czemu będziesz mógł wykorzystywać ją w wielu miejscach.
Bo przecież nie tylko tu wyświetlasz komunikat, a jak będziesz chciał np. dodać ramkę to zrobisz to w jednym miejscu.
Kerth
Nie łapię. Czyli mam to wrzucić do CSS a potem to wykorzystywać do innych rzeczy w <div>?
Michael2318
masz przypisac klase w .css:
Kod
.twoja_klasa{
tutaj wartosci ze style=""
}

i w htmlu, w divie przypisac class="twoja_klasa", natomaist style="" cale wyrzucic.
Kerth
Coś takiego mam:

HTML:

1. <div style='komunikaty_reje_error'>Hasło nie może być krótsze niż 4 znaki i dłuższe niż 25 znaków</div>

CSS:

1. .komunikaty_reje_error{
  2. text-align: center; font-weight: bold; color: red;
  3. }

I otrzymuję taki błąd:

1. Parse error: syntax error, unexpected '<' in C:\WebServ\httpd\kerth\register.php on line 77

Co zrobić?
Spawnm
Forum nie parser, zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.