Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Tworzenie stron na zamówienie - panel admina
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
r3mekpoland
Witam! Chciałbym wypróbować swoje umiejętności w praktyce (html, css, php, sql) i wykonać jakieś proste, darmowe zlecenie. Jednak chciałbym zrobić stronę dla kogoś, kto nie ma zupełnie pojęcia o programowaniu.
Tutaj mój problem: Czy tworzyć własny panel obsługi strony opierający się na formularzach, oraz bazie danych mysql, czy skorzystać z jakiś gotowych CMSów (szczerze do tej pory nie miałem z nimi styczności, więc jeśli to drugie, to proszę o nazwy najpopularniejszych)
Pozdrawiam.
-tomekk-
Najpopularniejsze CMSy to Joomla, Wordpress, Drupal
g2g3
Jeżeli chcesz się uczyć, rozwijać to nie ma sensu korzystania z gotowych rozwiązań. Możesz jedynie podejrzeć tylko jak rozwiązano w nich niektóre problemy.
Wazniak96
Tak jak napisal kolega wyżej. Chcesz się czegoś nauczyć to zrob sam. Poza tym z własnego doświadczenia wiem że jeżeli chcemy zrobić coś pożądnego na tym powiedzmy wordpressie to wcale nie jest to takie proste. Zmiana grafiki, przynajmniej z mojego punktu wodzenia wiąże się ze skakaniem po bardzowielu artykułach oraz dokumentacji wordpressa. Znacznie łatwiej się na początku odnaleźć we własnym kodzie i coś samemu stworzyć według wlasnej myśli niżeli przystosować się do czyjegoś toku myślenia.
Cms takie jak wordpress są skierowane bardziej dla przeciętnych, kumatych ludzi, nie mających nic związanego z programowaniem i tworzyla je kadra bardzo zaawansowanych programistów co wiąże się z tym że raczej kumaci programiści są w stanie zakumać o co w nim chodzi.

Oczywiście nie mowię, że ci co potrafią napisać własny cms nie kożystają z dobrodziejstw darmowych, rozbudowanych cms. W końcu napisanie tak rozbudowanego cms do lata pracy to dlaczego nie wykożystać ich i nie przerobić ich według życzenia klienta smile.gif

Dlatego piszę z wlasnego doswiadczenia, jeżeli jesteś początkującym programistą(tak jak ja) i potrafisz napisac jako takiego wlasnego cms śmiało próbuj. Ja probowalem w wordpressie się pobawić i szybko zrezygnowałem bo nie potrafilem zrozumiec dokładnie jak on działa aa angielskiego nie znam zeby wertowac dokumentacje, i nie zamieżam wywalać pieniędzy na jakieś kursy, z ktorych i tak częsci nie nadążę sobie przyswoić. Na wszystko przyjdzie czas smile.gif
Posio
to zdecyduj sie co chcesz robic, zajmij sie albo layem, albo programowaniem... nie polecam robic wszystkiego ...
Wazniak96
Podałem grafikę tylko jako przyklad. Sam grafiki nie tworzę bo po pierwsze nie lubię, po drugie nie umiem.
Ostatnio szukałem w necie jak zrobić plugin do worpressa, znalazlem tylko gdzie dodac plik i ze muszę na koniec użyc jakiejś tam funkcji, i cała "prostota"(jak to napisali) znikla bo nie napisano ani jak uzyc tej funkcji ani co ona doklanie robi i jakie dane podac.

Po drugie jeżeli chcemy robić na zamówienie stronę na przykładowo Joomli to co nam wiele zostaje do pracy. Wrzucenie skryptu na serwer, podpięcie MySQL i domeny.? Do tego może dogranie jakiś wtyczek. Reszte są w stanie saki wykonać.
Laran
Jeśli chcesz poćwiczyć umiejętności to możesz pracować na jakimś gotowym systemie, ale wcale nie musi być to WP czy Joomla. Ja lubię pracować przy User Cake ( http://usercake.com/ ). Posiada podstawowe funkcje jak rejestracja, logowanie, odzyskiwanie hasła przez mail, zarządzanie uprawnieniami stron i tyle. Wszystko inne trzeba samemu pisać.
Posio
To nie lepiej już szarpnąć się na jakiś FW ? btw. jeśli zaczynasz pisac, to popróbuj może na początek cos łatwiejszego ?
r3mekpoland
Jeśli chodzi o mój zakres wiedzy z programowania, to radzę w miarę radzę sobie.
Ale jeśli chodzi o tworzenie panelu do administracji to co najwyżej mogę zrobić coś takiego by admin mógł edytować wyświetlane teksty, dodawać nowe, edytować. Czy to by wystarczyło? Czy gotowe CMSy oferują np. zmianę layoutu z panelu, czy inne cuda?
Wazniak96
Gotowe CMS oferują zmianę grafiku z panelu, zmianę loga, obrazka background, dodania wielu pluginów, dodawanie/edycji/kSowanie wpisów, statystyki i wiele więcej. Dodatkowo same się "pojawiają" w google. Praktycznie nic oprócz wrzucenia plików na serwer, uzupełnienie o potrzebne dane i odpowiedniej edycji w panelu nie musisz robic by mieć profesjonalną stronę wink.gif
szczemp
Ja zawsze początkującym proponuję zacząć od prostego systemu. Np dodawanie, kasowanie i edycja treści na stronę przez jakiś panel. Do tego poczytać o oddzieleniu logiki systemu od wyglądu.
Wiadomo, że jeśli jest jakiś panel, to i musi być logowanie admina.
Potem napisać kolejny moduł np dodawanie aktualności. To już nie będzie trudne, bo podstawowy panel admina już jest i treść też jest oddzielona od wyglądu. Tylko napisać dodawanie, edycję i kasowanie wpisów.
Potem kolejne moduły. Przyda się dodanie kolejnych administratorów. Jak to będzie, to można pomyśleć o nadaniu im podstawowych praw. Jednemu pozwolić obsługiwać strony a innemu aktualności. Tu trzeba pomyśleć nad możliwością rozbudowy. Bo jak doda się nowy moduł (np galerię), to trzeba do niego pozwolić komuś wejść, a komuś nie.
Potem kolejne moduły: księga gości, komentarze pod aktualnościami.
Nie robić nic na hura. Nie planować: mój system będzie miał strony, aktualności, księgę gości, sondę i masę innych. Bo z tego nic dobrego nie wyjdzie. Będzie jeden wielki kombajn, być może wcale dobrze nie napisany.
Pisanie po jednym module uczy pisania 'wtyczkowo'. Potem przy stawianiu strony na takim systemie można po prostu nie kopiować na serwer modułów, które nie będą potrzebne i system się nie rozsypie.
Najważniejsze do dobrze zaplanować wczytywanie tych modułów. Najprościej mieć je w jakimś folderze i wczytywać to co w nim jest. Każdy moduł pewnie będzie składał się z kilku plików (dla panelu admina, dla obsługi bazy albo dla strony frontowej). I potem admin otworzy zaloguje się do panelu. System wczyta listę modułów i w każdym będzie szukał pliku przeznaczonego dla panelu. No i go wczyta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.