Kulawiec
21.05.2013, 15:43:13
Witam wszystkich
Mam do zrobienia drobny projekt, do którego potrzebuję waszej pomocy. Mam do zrobienia stronę która ma wysyłać komunikaty do innej lokalnej stronki. Mój problem jest takiej natury że nie wiem czy da się to zrobić. Czy można wysyłać ciasteczka do zdefiniowanego adresu IP? Czy można tego typu komunikację zrobić np. przez JavaScript?
Pytam bo przeczytałem sporo tutoriala PHP i nie znalazłem funkcji która robi coś takiego. Nie bardzo widzę robienie takiej komunikacji przez MySQL
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Greg0
21.05.2013, 15:49:14
Rozwiń to, innej lokalnej stronki tzn, na tym samym serwerze? W jaki sposób ma wysyłać dane i jakie to mają być dane?
Mój pierwszy pomysł jest taki, że obydwie strony mogą korzystać z tej samej bazy danych
Podstawowe pytanie czy ta komunikacja będzie miedzy serwerami czy w ramach tego samego? co to za dane, bo narazie nic nie wiemy o twoim problemie poza tym, że istnieje... być może chodzi ci o cURL
timon27
21.05.2013, 15:53:44
alegorn
21.05.2013, 16:26:41
pytaniem podstawowym, jest :
wysyłać do innej strony?
czy
odbierać z innej strony?
prawidłowa odpowiedź na pytanie determinuje rozwiązanie.
J.
Kulawiec
21.05.2013, 16:28:29
Dobra, to jest tak:
Mam stronkę na cba.pl
Założenie logowanie i po zalogowaniu obsługa kilku przycisków do wysyłania zmiennej (liczba od 1-10) na stronkę lokalną u mojego kumpla na routerze.
Dane muszą być aktualizowane np. co 0,5 sekundy więc jeżeli mysql to muszę jakiś licznik czasu razem ze zmienna dodać.
Projekt to zdalne sterowanie samochodem zabawką przez arduino, dlatego druga strona lokalna.
alegorn
21.05.2013, 16:50:45
czyli pomysł polega na wysyłaniu informacji..
a więc musisz
na kompie u kumpla postawić nasłuch na porcie do odbioru informacji, z którą coś później robisz.
ze strony wysyłasz curl'em zapytanie na port.
ewentualnie komunikacja po socket. - chyba jest najszybszym rozwiazaniem, ale nie wiem, czy uda ci sie nawiazac polaczenie z cba.pl
mysql - jest możliwe wykorzystanie go jako bufor, ale poco... ? chyba że tak będzie łatwiej... bo czy lepiej? - raczej nie.
pytanie: co w przypadku gdy dwie osoby zalogują się na serwer... ?
mysle ze odwrocenie relacji było by prostsze.
Kulawiec
21.05.2013, 17:22:29
Sa dwa wyjscia,
1) przy rejestracji zapamietuje Ip, wiec z zalogowanych uzytkownikow wybieramy jednego i jego wlasnie komunikaty odbieramy
2) zliczamy co 0,5 sekundy wszystkie komendy (tyl, przod, prawo, lewo) i wybieramy najliczniejsza. Potem licznik zerujemy.
W sumie msql mozna by uzyc jako buferu i tylko go odpytywać.
alegorn
21.05.2013, 17:49:37
widzisz, to co napisałeś teraz(pkt 2) - jest dość kluczowe, bo potrzebujesz buforowania i wyliczenia wyników, a nie tylko przekazanie informacji. to dość zmienia założenia. najprościej ci będzie wykorzystać jednak mysql..
jaki ruch przewidujesz?
jest to kilka zapytań? kilkaset? kilka tyś ? bo to takze determinuje rozwiazania.
dobrym rozwiązaniem bedzie silnik memory + event kasujący stare rekordy... np starsze od minuty..
a najlepszym - to przemyslenie planu biznesowego aplikacji... pkt 1 i pkt2 są skrajnie różne jeśli chodzi o logikę aplikacji...
musisz miec przemyślane co chcesz zrobic... później szukasz JAK... inaczej to nie wróży zbyt dobrze powodzeniu realizacji projektu..
Kulawiec
21.05.2013, 23:36:09
Jeżeli robimy sposób pierwszy to potrzebuję narzędzie do obserwacji zalogowanych użytkowników. Czyli jakaś aktualna lista zalogowanych. Potem wybór jednego i ponownie przekierowanie interfejsu na tego jednego użytkownika.
Drugi sposób to prosta tabela w której użytkownicy dodają wartości a strona odpytująca je ciągle zeruje.
Co do przekazywanych danych. Sterowanie samochodem powinno być jak najbardziej płynne. Więc potrzebny jest timer który często zbiera wyniki. Wartości od 0-10 bo tak naprawdę tworzymy "różę wiatrów". Czyli kolejno Lewo przód, przód, prawo przód, lewo, stój, prawo, lewo tył, tył i prawo tył. Ewentualnie światełka wł/wył.
Nie sądzę żeby zainteresowanie projektem było takie że ludzie będą się bić o kierownicę. Sądzę że 10-20 zalogowanych użytkowników da radę wspólnie gdzieś dojechać. Np. z łazienki do kuchni.
alegorn
22.05.2013, 10:54:58
na spokojnie - to twój projekt, wiec tak jak napisałem:
1. przemyśl projekt w szczegółach, rozważ różne opcje... OPISZ TO! może być uml, może być że to będą bazgroły na kartce - ważne byś wiedział co chcesz osiągnąć i potrafił to przekazać komuś. nie zastanawiaj się nad tym jak to osiągnąć, to nie ten moment.
2. gdy już wiesz CO chcesz zrobić, zastanawiasz się jak, w razie potrzeby modyfikujesz pkt 1.
3. wiedząc jak - realizujesz.
w tej chwili zaczynasz od pkt 3 i modyfikujesz pkt 1 tak się nie da...
ja już dawno temu przestałem używać słowa - nie da się.
da się zrealizować wszystko, czasem jest to jedynie nieopłacalne

J.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.