Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Wyrażenie regularne funkcji preg_match
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bartekk942
Witajcie, borykam się z takim problem iż, znajomy posiada amatorską stację pogodową, która na prostej stronie internetowej wyświetla temperature pokoju, dworu, wilgotność powietrza i aktualną godzinę. Muszę pobrać każdą wartość z osobna i wyświetlić ją u siebie na stronie. Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób to zrobić. Udało mi się pobrać całą stronę, lecz nic mi z tego, jeżeli potrzebuje osobno. Strona wygląda tak:

Wymyśliłem coś takiego, aby każda wartość była w jakiś znakach specjalnych, aby łatwiej było pobrać każdą wartość z osobna, lecz i tak nie umiem tego pobrać. W dalszym kroku chciałbym później te wartości wrzucić do bazy danych, ale to już postaram zrobić sam. Najbardziej zależy, żeby mieć te wartości osobno. Proszę o pomoc, Bartosz!
aras785
  1. <?php
  2. $tekst = '$13:45$<br>[28,3*C]<br>(35,2*)<br>#43%#'; //tresc z Twojej strony
  3. preg_match('/\\$(.*?)\\$.*\\[(.*?)\\].*\\((.*?)\\).*\\#(.*?)\\#/si',$tekst,$dane);
  4. array_shift($dane);
  5. var_dump($dane);
  6. ?>
bartekk942
Nie zrozumiał kolega. Muszę zaprzęgnąć obydwie funkcje tj. preg_match oraz file_get_contents aby wydobyć i pobrać te wartości w osobnych zmiennych, najlepiej co 5 minut.
aras785
Ale w czym widzisz problem?
  1. <?php
  2. $tekst = file_get_contents('twojastrona.pl');
  3. preg_match('/\\$(.*?)\\$.*\\[(.*?)\\].*\\((.*?)\\).*\\#(.*?)\\#/si',$tekst,$dane);
  4. array_shift($dane);
  5. var_dump($dane);
  6. ?>

A co 5 minut to CRON smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.