Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Integracja API SMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Cześć,
chciałbym wykonać skrypt, który by działał jako sklep. Chodzi o to, że podczas wysłania SMS i otrzymania kodu zwrotnego wpisuje się otrzymany kod do pola w formularzu. Gdy kod się zgadza wykonuje się jakaś czynność(dalej już umiem)
Mam taki kod integracji z ServerProject.pl :

1. $apikey = 'b151357cf4d7c0392b3b31ebe';
  2. $sms_amount = 1;
  3. $sms_code = 'fsytsz12';
  4.  
  5. $contents = file_get_contents("https://admin.serverproject.pl/api/smsapi.php?key=$apikey&amount=$sms_amount&code=$sms_code");
  6.  
  7. if ($contents)
  8. {
  9. $contents = json_decode($contents);
  10.  
  11. if ($contents->error)
  12. {
  13. echo 'Błąd: '.$contents->error;
  14. }
  15. else
  16. {
  17. if ($contents->status == 'ok')
  18. {
  19. echo 'Kod poprawny. Portfel właściciela został doładowany kwotą '.$contents->amount.' PLN.';
  20. }
  21. else
  22. {
  23. echo 'Nieznany błąd';
  24. }
  25. }
  26. }
  27. else
  28. {
  29. echo "Błąd połączenia z API.";
  30. }

I tu się problem zaczyna. Nie bardzo wiem jak mam go wykorzystać? Wiem, że może trochę chaotycznie to opisałem ale może mnie zrozumiecie. Proszę o jakąś sensowną pomoc.
b4rt3kk
Nie znam tej strony ServerProject.pl. Czy to Twoja czy też usługodawca bramki sms? Generalnie tego typu rzeczy możesz obsłużyć na 2 sposoby. Są serwisy, które oferują premium SMS - użytkownik wysyła sms na płatny numer, serwis generuje treść zwrotną (najczęściej jednorazowy kod), wpisuje treść w input i teraz Ty odpytujesz oferenta usługi czy kod jest prawidłowy, jeśli tak, wykonujesz odpowiednie akcje. Możesz również sam generować kod, zapisać go do bazy, a następnie poprzez bramkę SMS wysłać go do klienta i przy wpisywaniu porównać wartość zapisaną w bazie.
d.stp
Ten kod co masz to kod, który sprawdza czy podany kod sms jest poprawny czyli długo nie myśląc dajesz to po wysłaniu POST. Zamieniasz $sms_code na $_POST['sms_code'] i już.

1. if ($contents->status == 'ok')
  2. {
  3. kod poprawny
  4. }

Czego tu nie rozumiesz?
kszyk
W sieci znalazłem gotowy skrypt klienta PHP kliknij tutaj. Może komuś się przyda.
Tajgeer
Pytanie, co ma API jednego z usługodawców umożliwiającego masową wysyłkę SMS do skryptu, który jest odpowiedzialny za doładowanie portfela?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.