Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]tablica z czterema kolumnami - współpraca MYSQL i PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacusek
Witam.
Mam problem polegający na przełożeniu do tabeli, którą sobie wymyśliłem 4 kolumnową zapytania z MYSQLa.
tabela ma wyglądać w ten sposób
  1. echo "<table class=\"rez\" id=\"rez\"><tr>
  2. <td style=\" border 1 px\">
  3. <td>Nazwa badania</td><td></td><td>Nazwa badania</td><td></td><td>Nazwa badania</td><td></td><td>Nazwa badania</td></tr>";

Tam gdzie są puste komórki miałyby się znaleźć checkboxy, które przesyłały by id na podstawie zapytania sql do skryptu który coś tam liczy.
Udało mi się wymyślić jak wsadzić to do tabeli z dwoma kolumnami. Uczyniłem to w ten sposób:
  1. $sql='select id_bad, nazwa_bad from badania order by 1 asc';
  2. $rez = mysqli_query($mysqli, $sql);
  3. while ($rekord = mysqli_fetch_array($rez, MYSQLI_ASSOC)) {
  4. $badanie = $rekord['nazwa_bad'];
  5. $id_bad=$rekord['id_bad'];
  6. var_dump($id_bad);
  7. if($id_bad%2==0){
  8. $id_bad_odd=$id_bad-1;
  9. $sql4="select nazwa_bad from badania where id_bad=$id_bad_odd order by 1 asc";
  10. $rez4 = mysqli_query($mysqli, $sql4);
  11. while ($rekord4 = mysqli_fetch_array($rez4, MYSQLI_ASSOC)){
  12. $badanie_odd=$rekord4['nazwa_bad'];
  13.  
  14. echo "<tr><td><input type=\"checkbox\" name=\"id_bad[]\" value=\"$id_bad_odd\"</td><td>$badanie_odd</td>
  15. <td><input type=\"checkbox\" name=\"id_bad[]\" value=\"$id_bad\"</td><td>$badanie</td></tr>";
  16. }}
  17. }
  18. "<td colspan=7><input type=\"submit\" name=\"Licz_bad\" target=\"_blank\" value=\"Oblicz cenę\">
  19. <input type=\"reset\" name=\"Czysc\" value=\"Anuluj wybór\"></td></tr></table></form>";

I to działa, ale mnie nie satysfakcjonuje. Chciałbym aby były 4 kolumny z nazwami badań.
Próbowałem kombinować z ifami, ale wychodzą mi jakieś kompletne bzdury. Na pętli for w ogóle mi się zawiesza, a poza tym prowadzi w pewnym momencie do powtarzania się poszególnych id_bad.
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to rozdzielić.
Z góry dzięki za pomoc
kpt_lucek
Zakładając że zapytanie zwraca Ci dane których potrzebujesz, możesz zrobić coś takiego:
(przykład MySQL'owy)
  1. <?php
  2. $zmienna = "test";
  3. $sql = mysql_query("SELECT * FROM `MOJA_TABELA` WHERE `KOL1` ='".$test."' ORDER BY `ID` DESC");
  4. ?>
  5. <table>
  6. <tr>
  7. <th>
  8. Nagłówek 1
  9. </th>
  10. <th>
  11. Nagłówek 2
  12. </th>
  13. <th>
  14. Nagłówek 3
  15. </th>
  16. <th>
  17. Nagłówek 4
  18. </th>
  19. </tr>
  20. <?php
  21. while($each = mysql_fetch_array($sql, MYSQL_ASSOC))
  22. {
  23. ?>
  24. <tr>
  25. <td>
  26. <input type="checkbox" name="check['<?php echo $each['ID'];?>'][]" value="<?php echo $each['KOL1'];?>"/>
  27. </td>
  28. <td>
  29. <input type="checkbox" name="check['<?php echo $each['ID'];?>'][]" value="<?php echo $each['KOL2'];?>"/>
  30. </td>
  31. <td>
  32. <input type="checkbox" name="check['<?php echo $each['ID'];?>'][]" value="<?php echo $each['KOL3'];?>"/>
  33. </td>
  34. <td>
  35. <input type="checkbox" name="check['<?php echo $each['ID'];?>'][]" value="<?php echo $each['KOL4'];?>"/>
  36. </td>
  37. </tr>
  38. <?php
  39. }
  40. ?>
  41. </table>

Teraz kwestia typu, jeżeli chcesz mieć 4 checkboxy w formacie:
  1. <tr>
  2. <td>
  3. <input type="checkbox" name="checkbox[]" value="wartoscx"/> Opis mojego Checkboxa 1
  4. </td>
  5. <td>
  6. <input type="checkbox" name="checkbox[]" value="wartoscy"/> Opis mojego Checkboxa 2
  7. </td>
  8. <td>
  9. <input type="checkbox" name="checkbox[]" value="wartoscz"/> Opis mojego Checkboxa 3
  10. </td>
  11. <td>
  12. <input type="checkbox" name="checkbox[]" value="wartoscq"/> Opis mojego Checkboxa 4
  13. </td>
  14. </tr>

Ale pewnie jak zwykle nie zrozumiałem problemu smile.gif
Jeżeli tak jest to opisz proszę "inaczej"

~Lucek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.