Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]układ strony div+absolute
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Cześć,
Mam nadzieję ,że nie czujecie się urażeni faktem ,że tworzę ostatnio dużo tematów, które nie są zbyt wybitne...
Jednak siedzę w nauce kodu po 15 godzin na dobę i bardzo nie chciałbym wielu rzeczy robić na nowo, a co gorsza uczyć się złych nawyków.

Podczas tworzenia mojej strony, niemal każdy element wrzucam w div, a potem w CSS ustawiam position absolute: XXpx
Czy to dobre rozwiązanie?? Nie jestem pewien jakie metody są najlepsze, ja za pomocą position absolute ustawiam każdego diva w dowolnyn miejscu. Nawet każde napisane zdanie.... czy to nie chore biggrin.gif?
Obawiałem się jak to będzie wyglądało na innych urządzeniach, ale otwierałem na innym komputerze, z ekranem mniejszym o połowę, na innej przeglądarce , a nawet na telefonie!
I o dziwo wszystko wygląda tak jak u mnie na laptopie : O!!

Czy to co robię jest złe?? PROSZĘ O KRYTYKĘexclamation.gif
Sephirus
Nie jestem frontendowcem ale jedno jest pewne - wszystko zależy od zastosowania i przeznaczenia apki, którą robisz. Obawiam się jednak, że pozycjonowanie absolutne to dla normalnych stron zły pomysł na cały layout - tego się używa jedynie gdy mamy coś "pływającego" lub "tooltipowego" na stronie.

Ogólnie rzecz biorąc tworzy się strony oparte na divach (ale nie przesadzajmy z ich liczbą) a w html5 także section,aside,header,footer itp. Układa się to zazwyczaj przy pomocy FLOAT - ewentualnie miejscami po względnym pozycjonowaniu (relative).

Same layouty w zasadzie dzielą się na 2 rodzaje -
- ustalone - gdzie strona ma konkretną szerokość i rozstawienie elementów niezależnie od szerokości okna przeglądarki i rozdzielczości,
- dopasowujące się (nie pamietam fachowej nazwy) - takie które rozszerzają się wraz z przeglądarką i dopasowują do rozdzielczości i okna

Ta druga grupa od jakiegoś czasu przeszła na tzw. responsive design, który to pozwala nie tylko dopasować stronę do rozdzielczości ale także do typu urządzenia (komórka,tablet,pc) i ułożyć dla każdego z nich elementy zupełnie inaczej a nie tylko zwężając całą stronę.

proponuje Ci poczytać o rodzajach layoutów - google Ci poradzi.

Nie widziałem tego co robisz ale śmiem twierdzić, że nie tędy droga by wszystko robić na absolute - o ile to nie jakaś gra itp. smile.gif
Terrorizer
Nie jest tajemnicą już , że tworzę grę przeglądarkową. Oczywiście dosyć prostą, coś pokroju ogame, bloodwars itp.
Generalnie myślę ,że te wszystkie błędy wynikają, z mojej niewielkiej wiedzy, którą za wszelką cenę staram się poszeczyć.
Czytam jak najwięcej, jednak różnie to bywa jak pewnie wiecie... zawsze warto zapytać kogoś bardziej doświadczonego i nie ze względu na to ,że jestem leniwy. Po prostu po co mam powielać błędy każdego początkującego, skoro świat ma iść do przodu...
Div+absolute position: XXpx XXpx - to mój sposób na układanie wszystkiego na stronie, jest to niesamowicie prosta metoda, poprostu wszystko co mam w kodzie wkładam w div i ustaviam pixel po pixelu tam gdzie mam ochotę.
Zastanawia mnie jak to się dzieję ,że na mniejszych ekranach układa się to tak samo? przecież naturalne chyba ,że mają inne rozdzielczości... jeden ekran FULLHD, a drugi 800x600, a strona identyczna... WTF?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.