Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Spójność strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Cześć,
Zauważyłem ,że każda porządnie zrobiona strona jest bardzo spójna i stanowi jedną całość.
Mam na myśli ,że trzymając ctrl i oddalając kółkiem od myszki, strony równomiernie się zmniejszają, podczas gdy moje strony z każdym zmniejszeniem zaczynają się rozpadać na kawałki.
Wklejone obrazy zaczynają zmieniać pozycje, tekst świruje i wszystko szaleje biggrin.gif
Dosłownie chaos...
Rysh
Cytat(Terrorizer @ 22.09.2013, 21:30:14 ) *
Cześć,
Zauważyłem ,że każda porządnie zrobiona strona jest bardzo spójna i stanowi jedną całość.
Mam na myśli ,że trzymając ctrl i oddalając kółkiem od myszki, strony równomiernie się zmniejszają, podczas gdy moje strony z każdym zmniejszeniem zaczynają się rozpadać na kawałki.
Wklejone obrazy zaczynają zmieniać pozycje, tekst świruje i wszystko szaleje biggrin.gif
Dosłownie chaos...

Czego oczekujesz? Bo nie ma w Twoim poście ani jednego pytania.
Terrorizer
Ah faktycznie biggrin.gif Strasznie skupiony jestem na kodzie dzisiaj, mózg mi się odłącza...
Zastanawiam się jakie rozwiązania stosujecie. Ja pisałem jakiś czas temu ,że wiele rzeczy divuję i daję position absolute.
Ciekaw jestem, jakie rozwiązania stosują użytkownicy, że całość strony jest "całością" biggrin.gif
elmozaur
tu chyba chodzi o stosowanie w stylach em zamiast px
Turson
Cytat(Terrorizer @ 22.09.2013, 21:51:34 ) *
Ah faktycznie biggrin.gif Strasznie skupiony jestem na kodzie dzisiaj, mózg mi się odłącza...
Zastanawiam się jakie rozwiązania stosujecie. Ja pisałem jakiś czas temu ,że wiele rzeczy divuję i daję position absolute.
Ciekaw jestem, jakie rozwiązania stosują użytkownicy, że całość strony jest "całością" biggrin.gif

Zajrzyj w źródło takiej strony
Terrorizer
Ja nie wiem, czy to tak przeglądarka odczytuje kody źródłowe stron, czy może ludzie mają tendencję do nieczytelnego pisania kodu ,żeby inni nie "zgapiali",
ale zazwyczaj jak otwieram jakiś odnośnik do css na stronie, to widze jeden wielki zlepek znaczków i trudno coś w tym wyczytać
Rysh
PPM -> Zbadaj źródło strony

I masz wszystko pięknie elegancko przedstawione od kodu HTML, CSS po kod JS.
amii
Raczej wątpliwe żeby to była kwestia ukrycia tajników css. Te nieczytelne css mogą być produktem dodatkowej warstwy kompilacji smile.gif zabrzmiało jak naukowy bełkot ale np. u mnie w firmie często wykorzystujemy sass i compass do ogarnięcia css. W efekcie css może nie być super czytelny ale programista frontendowy niekoniecznie musi z niego korzystać - co przy większych projektach jest nawet zalecane.

Po za tym są też narzędzia do kompresji - css uglify używany w asseticu z symfony
lobopol
Podejrzyj źródła firebugiem, albo użyj narzędzi typu http://www.codebeautifier.com/ do "odwrócenia" kompresji plików css
gitbejbe
ja pierdziele, chłopak ma problemy z podstawami tworzenia stron a wy piszecie o wpływie warstw kompilacji na css biggrin.gif

Po pierwsze, aby stosować atrybut "position" trzeba przede wszystkich wiedziec po co on jest i kiedy go stosować. Jeśli rzuczasz dla co drugiego diva pozycje relatywną czy absolutną to nie dziw się, ze Twoja strona wygląda dobrze tylko na Twoim monitorze.

ściagnij jakis darmowy szablon i zobacz w jego kodzie ajk tworzona jest strona. Zobaczysz, że do prawidłowy wyglad uzyskujesz głównie poprzez pare atrybutów:

width
height
float
margin
padding
clear

jesli chcesz aby Twoja strona dopasowywała sie do rozdzieczlości to najzceśniej dla stałych elementów strony przypinasz width = % a nie px. Do tego media_querys ale to juz temat dalece odległy w procesie zdobywania Twojego dobrego doswiadczenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.