Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX][PHP] $i++ bez potrzeby przeładowywania strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bakal
Witam,
Od dłuższego czasu nurtuje mnie jedno pytanie - czy da się dodać do zmiennej PHP +1 bez potrzeby odświeżania strony?

Dokładnie tak jak dzieje się to za pomocą formularza:
Cytat
<form method="POST" action="index.php"> (...)

Na dzień dzisiejszy słyszałem tylko o opcji Ajaxa:
Cytat
function update_val(value){
$.ajax({
url: 'index.php',
type: 'POST',
data: {
dod: value
}
});
}

Jednak po odebraniu tej zmiennej za pomocą $_POST['dod'], nie można jej do niczego przypisać (jest pusta, niezdefiniowana).
* Oczywiście wysyłam jakąś cyfrę do funkcji function update_val(value) smile.gif

Jeśli nie da się tego zrobić w ten sposób, bardzo proszę nakierować nie na coś takiego:

Jak do istniejącej sesji dopisać dowolną wartość po kliknięciu BUTTONa. Naturalnie bez odświeżania strony.

Bardzo proszęo pomoc,
Pozdrawiam!
SmokAnalog
PHP to język wykonywany po stronie serwera, więc nic nie da się z nim zrobić bez odświeżenia strony. Ajax załatwi sprawę, tylko napisz dokładnie o co chodzi - co tworzysz?
bakal
Chciałbym tylko dodać do zmiennej $suma +1, po kliknięciu na przycisk.

To mi wystarczy, chciałbym tylko poznać mechanizm przekazywania zmiennych przez funkcję ajaxa.

A jeśli chodzi o przeznaczenie, chcę dopisać do tablicy asocjacyjnej pewną wartość. Następnie zapisać tablicę do sesji.
Proces ten musi działać bez odświerzania strony, a nie może być przekazywany za pomocą GET (bo nie mogę zmienić struktury linku).

Dziękuję za odpowiedź!
SmokAnalog
Jeśli rzeczywiście ma to działać z sesją (po odświeżeniu strony wartość ma się nie zmienić), to Ajax da radę. Nie musisz mu nawet nic przekazywać. Wystarczy, że plik PHP wczytywany Ajaxem będzie sprawdzał wartość w zmiennej. Jeśli jej nie ma jeszcze, to przypisuje jej wartość 1. Jeśli jest, to ją zwiększa o 1. Na końcu ją zwracasz, a skrypt JavaScript robi z tą wartością co mu się podoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.