Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z binarnymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mtr
witam
mam taki problem:

Losuje sobie 10 liczb (1..127), ktore zamieniam na binarne i chce je wszystkie ustawic na 7 bitach a nastepnie wpisac do tablicy. moj kod wyglada tak:

1. <?php
  2. function LosujPop() {
  3.  
  4. for ($i=1;$i<11;$i++) {
  5.  
  6. $osobnik = decbin(rand(1,127));
  7.  
  8. $dlugosc = strlen($osobnik);
  9.  
  10.  
  11. if ($dlugosc < 7) { 
  12. $temp = $osobnik;
  13.  
  14. $ilosc_zer = 7-$dlugosc; 
  15.  
  16. $osobnik = ''; 
  17.  
  18.  
  19. for ($j=1;$j=$ilosc_zer;$j++) {
  20. $osobnik=$osobnik+'0'; //przy tej petli cos sie zwiesza, a powinien po prostu wstawic zera w ilosci $ilos
  21. _zer :/
  22. }
  23. $osobnik=$osobnik+$temp;
  24. }
  25.  
  26.     
  27. $TabPopul[$i][0] = $osobnik; 
  28. }
  29.  
  30.  
  31. }
  32. ?>

jelsi ktos cos zauwazy co jest nie tak, albo ma lepszy pomysl na rozwiazanie tego problemu, prosze o pomoc.

edit:
sf - poprawione, to nie zmienia faktu, ze nadal potrzebuje pomocy :/
sf
Ja mam taka uwage OT ... komentarze. To nie polega na tym by pisac co dana linia robi tylko po co ona jest, jaka jest zasada dzialania. Bo to, ze wstawia sobie do tablicy czy sprawdza dlugosc to sorry, ale to kazdy wie kto ma podstawowe pojecie o php, a nawet programowaniu. Wiec Twoj komentarz powinien tlumaczyc idee, dlaczego tak postepujesz, pomysl, ktory wykonales by to pozamieniac.
Jabol
a nie powinno tam być przy kontroli czasami <= ?
I co to wogóle jest za tablica $TabPop? To chyba powinna być jakaś zmienna globalna, albo argument przekazany przez referencje, nieprawdaż?
I nie $osobnik+'0', tylko $osobnik.'0'. To są podstawy... powinieneś już wiedzieć jak się łączy stringi jeżeli bierzesz się za układy genetyczne (czy mi się tylko wydaje?).

I CZEMU POTRZEBUJESZ POMOCY? PRZECIEŻ WSZYSTKO JEST OK (CONAJMNIEJ SAM NIE PISAŁEŚ ABY COŚ MIAŁO ŹLE DZIAŁAĆ)... czy może mamy się SAMI domyślać co TOBIE nie działa?
mtr
Dzieki Jabol smile.gif Jak sie za dlugo siedzi przed monitorem to sie ciezko niektore rzeczy zauwaza winksmiley.jpg Wszystko juz gra.

Tak masz racje to algorytm genetyczny. Juz skonczony winksmiley.jpg

Przepraszam za zamieszanie, moglem sie najpierw wyspac i pozniej pisac dalej smile.gif
Temat mozna zamknac.

pozdro

mtr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.