Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] -> "Kompilacja i dekompilacja do min.css"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Xart
Witam serdecznie smile.gif
Mam do was drodzy forumowicze kolejne pytanie a mianowicie... Czy jak sobie "skompiluję" mojego css do min.css czyli bez zadnych przerw i wszystko w jednym wierszu to czy da się to zdekompilować oczywiście poza sposobem ręcznym ? Chodzi mi oto, żeby utrudnić podkradanie np mojego css ze źródła smile.gif

I takie pytanie związane z PHP z tym. Jak można napisać skrypt, który robi kompilację do min.css, a może da się jakiś na dekompilację np rozdzielanie i enter po klamrze etc.
Są to pewnie wyrażenia regularne a w tym jestem słaby ;p
in5ane
Wyrażenia regularne i jedziesz tongue.gif

A jak Ci się nie chce, to masz: http://cssbeautify.com
kartin
Nawet niektóre edytory posiadają opcje formatowania kodu, więc nic to nie da.
Niezależnie jak się postarasz nie jesteś w stanie ochronić CSS przed podkradaniem.
Xart
Widzę zabezpieczenie to żadne a szkoda biggrin.gif
Mógłbyś podać zarys słowny takiego wyrażenia regularnego ?
freemp3
Cytat
Widzę zabezpieczenie to żadne a szkoda biggrin.gif

Tego typu zabiegi nie służą zabezpieczeniu pliku, ale zmniejszeniu jego wielkości, a co za tym idzie szybszemu przesłaniu do przeglądarki. W przypadku małych plików i stron z niewielkim ruchem różnica jest niezauważalna, ale w serwisach gdzie pliki css potrafią być spore i ruch jest na poziomie dziesiątek lub setek tysięcy widać różnicę wink.gif
toffiak
Cytat(freemp3 @ 21.05.2014, 08:05:42 ) *
Tego typu zabiegi nie służą zabezpieczeniu pliku, ale zmniejszeniu jego wielkości, a co za tym idzie szybszemu przesłaniu do przeglądarki. W przypadku małych plików i stron z niewielkim ruchem różnica jest niezauważalna, ale w serwisach gdzie pliki css potrafią być spore i ruch jest na poziomie dziesiątek lub setek tysięcy widać różnicę wink.gif

Nie chodzi tylko o wielkość wynikowego pliku ale także o zmniejszenie ilości żądań, połączenie np: 5 plików CSS w jeden pozwala na zaoszczędzenie 4 żądań, przez co strona ładuje się szybciej.

Luna_s20
Przecież przeglądarki mają opcję "zbadaj element" dzisiaj - więc ludzie i tak jak się uprą, wyciągną kod. Da ci to tyle, że tobie będzie trudniej go potem edytować. Chyba że zostawisz sobie wersję nieskompilowaną dla siebie.
Gdzieś widziałam fajne rozwiązanie, w którym styl css zawierał wzmiankę o autorze i import właściwego pliku stylu. Niejeden nowicjusz kończy podglądanie źródła na tym etapie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.