Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Obiektowosc z view do modelu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tarvald
Witam,
Probuje napisać własny mvc z tutorialu JReam na youtube. Opisz co juz mam

Bootstrap ktory tworzy controller o nazwie www.xxx.com/nazwacontroller, ktory includuje plik php view.
W tutorialu gosc tworzy funkcje loadModel($name) ktora na podstawie url tworzy model.
No wlasnie. Dzieki tej metodzie nie mam pojecia w jakis sposob z view dostac sei do modelu. Mam funkcje pobierzKateogrie i nie wiem jak jej uzyc.
$this->model wyrzuca że nie można znalsc View::model. No bo go nie ma! On powinien byc w controllerze. Ciezko mi to wyjasnic, chyba dlatego ze cos bardzo waznego przeoczylem.

ps.
piotrex41
Ciężko mi powiedzieć bo nie kojarzę tego poradnika, ale najprościej chyba będzie jak zaczniesz oglądać od nowa tą część na której się zaciąłeś i sprawdzaj czy nic nie przeoczyłeś. A może on dopiero później pokazuje jak utworzyć odpowiednie powiązanie?
Pyton_000
Model nie ma dostępu do Widoku i odwrotnie.
To Kontroler dba o to aby razem spiąć to co jest w Modelu i w Kontrolerze a potem wygenerować odpowiedni Widok
YourFrog
@UP
Zapomniałeś dodać że w implementacjach PHP nie ma dostępu. W prawdziwym modelu MVC i pochodnych widok jaknajbardziej może mieć dostęp do modelu smile.gif

@Topic
Odpowiedź na twoje pytania padła na górze więc dodam tylko że może lepiej nie marnować czasu na to gdy jeszcze nie rozumiesz całości i zapoznać się z jakimś prostym frameworkiem i z niego zabrać to ? biggrin.gif

Z zenda bardzo łatwo ukraść ich MVC wink.gif Choć podejrzewam że z Symfony również nie będzie problemu ale tego już nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.