Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]czy jeszcze warto być programistą ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-konrad-
Witam
Mam do Was dwa pytania :
1. Czy według Was zawód programisty (zwłaszcza projektanta stron internetowych) jest zawodem wymierającym ? Bo przecież obecnie osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może stworzyć prostą stronę, stworzyć forum (większość studentów ma swoje fora przez które się komunikują) i nie potrzebujądo tego programisty
2. Czy warto (jesli oczywiście na pierwsze pytanie odpowiedź jest przecząca) przerobić kurs ESKK o projektowaniu stron i uzyskać jakiś certyfikat pod kątem znalezienia pracy jako projektant ?
rad11
1. Napisać forum, a korzystać z gotowych forów to dwie różne bajki, według mnie nie jest to zawód wymierający.
2. Od czegoś trzeba zacząć żeby tą prace znaleźć.
PrinceOfPersia
Cytat(-konrad- @ 11.06.2014, 22:20:36 ) *
Bo przecież obecnie osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może stworzyć prostą stronę, stworzyć forum (większość studentów ma swoje fora przez które się komunikują) i nie potrzebujądo tego programisty

Proste rzeczy tak. Problem zaczyna się, jak trzeba stworzyć coś bardziej złożonego, innowacyjnego. Pewnych rzeczy się nie zrobi instalując Wordpressa.

Cytat
Czy warto (jesli oczywiście na pierwsze pytanie odpowiedź jest przecząca) przerobić kurs ESKK o projektowaniu stron i uzyskać jakiś certyfikat pod kątem znalezienia pracy jako projektant ?

Moim zdaniem strata pieniędzy. Wszystkiego można się nauczyć z netu.

gitbejbe
poczytaj trochę o obecnym zapotrzebowaniu programistów na rynku światowym, a później zobacz prognozy na najbliższe lata. W tym zawodzie nie ma i nie będzie kryzysu. firmy cały czas biją się o dobrych programistów
-konrad-
Cytat(gitbejbe @ 12.06.2014, 06:16:23 ) *
poczytaj trochę o obecnym zapotrzebowaniu programistów na rynku światowym, a później zobacz prognozy na najbliższe lata. W tym zawodzie nie ma i nie będzie kryzysu. firmy cały czas biją się o dobrych programistów

Jeśli tak jest to mnie pocieszyłeś smile.gif Jesli pozwolicie mam jeszcze pare pytań do Was :
1. Dlaczego programiści PHP zarabiają najmniej w porównaniu do programistów C/C++ i Java ? Czy może to ulec zmianie ?
2. Który z tych języków według Was ma większą przyszłość ?
3. Czy na podstawie niżej podanych informacji możecie ocenić do jakiego poziomu kompetencji doprowadziłby mnie wspomniany kurs ESKK
Cytat
Przystępnie napisane lekcje krok po kroku wprowadzają Cię w fascynujący świat tworzenia serwisów internetowych. Zawierają wiele praktycznych przykładów i rozwiązań, które można od razu wykorzystać w praktyce. W trakcie kursu nauczysz się języków programowania oraz dowiesz się, w jaki sposób budować tanie, ale solidne i atrakcyjne serwisy internetowe. Poznasz możliwości płynące z integracji wielu usług sieciowych, jak WWW, poczta elektroniczna i FTP. Nauczysz się wzbogacać prezentacje o elementy multimedialne. Poznasz narzędzia zorientowane na tworzenie grafiki i animacji, zbudujesz blog internetowy oraz przygotujesz aplikację sklepu internetowego. W kursie omawiamy także zagadnienia bezpieczeństwa danych oraz metody prowadzenia efektywnej kampanii marketingowej w sieci.

Cytat
Czego się nauczysz

Język kodowania
Poznasz (X)HTML – język kodowania dokumentów umieszczanych w witrynach internetowych.

Strony WWW
Skonstruujesz atrakcyjne strony internetowe, poznasz też narzędzia projektanta i webmastera wspomagające pracę nad budową serwisów internetowych.

Języki programowania
Nauczysz się wykorzystywać języki programowania (m.in. JavaScript i PHP) do budowy tzw. dynamicznych stron WWW.

Bazy danych
Zdobędziesz niezbędną wiedzę na temat wykorzystania bazy danych MySQL w tworzeniu serwisów internetowych.
YourFrog
Mniej nam się płaci ponieważ mamy większą konkurencję, a sam język nie jest uznawany za demon prędkości biggrin.gif

A tak poważnie. Przyjeło się że PHP to technologia biedna która posiada bardzo dużo młodych developerów którzy jeszcze nie dokońca umieją programować (robią to ale nie umieją tego robić). Dochodzi do tego mega burdel w funkcjach wbudowanych i bam tadam.

Do javy uciekli programiści z innych języków którzy umieli dość dużo, prędkość wytwarzania aplikacji tam też zdecydowanie urosła, a narzędzi które trzeba znać jest mnóstwo. Pomijam już fakt że java często jest wykorzystywana w miejscach gdzie PŁACI SIĘ OGROM PIENIĘDZY ludzią bo niewielu jest którzy by umieli to zrobić.

Przyszłość w PHP jest ale jak chcesz zarabiać 5k+ to na polskim rynku w PHP ciężko to uzyskać (znam ludzi co i po 10k w PHP zarabiają więc się da).
PrinceOfPersia
Cytat
3. Czy na podstawie niżej podanych informacji możecie ocenić do jakiego poziomu kompetencji doprowadziłby mnie wspomniany kurs ESKK

ciężko powiedzieć na podstawie zajawki, trzeba by było mieć konkretny fragment tekstu, konkretną lekcję.

btw. chodzi ci o ten kurs?
http://eskk.pl/kurs-projektowanie-www
145,60 zł miesięcznie * 8 miesiecy ~ 1164zł

jeśli masz do wywalenia prawie 1200zł to lepiej chyba było dołożyć trochę i kupić nowy komputer. Albo kupić z kilkanaście normalnych książek na tematy tworzenia stron, a nie kota w worku...

-konrad-
Cytat
eśli masz do wywalenia prawie 1200zł to lepiej chyba było dołożyć trochę i kupić nowy komputer. Albo kupić z kilkanaście normalnych książek na tematy tworzenia stron, a nie kota w worku...

No właśnie, i to mi cały czas nie daje spokoju sad.gif
Ja przyznam się szczerze, że zawiodłem się trochę na książkach ze względu na paskudne, humanistyczne wodolejstwo któe odbija mi się czkawką. Autorzy kursu zawsze podkreślają że jest on pozbawiony niepotrzebnych teori, gadania o niczym itp.
Ale czy to prawda questionmark.gif? Naprawdę nie chce popełnić błędu. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tego rodzoju kursem? Niekoniecznie dotyczacym projektowania stron. W ofercie są rózne kursy. Jeśli tak to bardzo bym prosił teo kogoś o szczerą opinię
tzm
Mi się utarło zawsze myśleć że podstaw trzeba szarpnąć samemu bez żadnych kursów płatnych.
Masz tyle darmowych narzędzi, manual PHP, całe to forum gdzie ludzie dość chętnie pomagają jeśli się uczysz że głowa mała.
A 1200 to średniej klasy laptop 14 calowy który możesz do plecaka włożyć i programować nawet na piwie z kolegami jak Cię akurat nurtuję jakiś ciężki temat - znam to z autopsji.
Zawsze wychodziłem z założenia że jak się nad czymś pogłówkujesz sam to prócz nabywania wiedzy jaką da Ci rozwiązanie ćwiczysz jeszcze umiejętności abstrakcyjnego myślenia które powinno być nie raz dopisywane do wymagań na stanowiskach pracy. Nie jednego studenta w pracy miałem co informatykę robi i potrafił mnie pouczać że źle pisze kod - bo uczyli go na kursach i w szkole, tylko dziwnym trafem moje kody zawsze działały a ich niekoniecznie w ogóle.
Co innego jest sprawa certyfikacji, nie raz oferty pracy zawierają dopisek że wymagana jest znajomość Zenda i najlepiej certyfikat w tym kierunku, ale to prawie zawsze ma tylko i wyłącznie na celu nie sprawdzanie kandydata na starcie z podstaw programowania w PHP 5.3+.

Co do pracy to niekoniecznie też jest tak z tymi zarobkami jak piszą moi przedmówcy... faktycznie jako pracownik w sektorze IT - PHP się nie opłaca.
Ale prócz Windowsa chyba nie znam żadnej aplikacji z której korzystam a jest płatna i napisana w innym języku niż PHP. Większość rzeczy przenosi się teraz do Weba gdzie bądź co bądź - króluję PHP ze względu na łatwość w nauce. Stąd sporo aplikacji powstaje jak grzyby po deszczu, gry viawww też są dobrą alternatywą jeśli nie chcesz zarobić śmieciowych pensji no ale wszystko... wszystko wymaga czasu, doświadczenia i co najważniejsze... kosmicznego zapału do ciężkiej pracy.

Kurs za 1200 Ci tego nie da. To wyrzucone pieniądze bo nie rzadko jest tak że po poznaniu podstaw, nie mając doświadczenia, zniechęcisz się bo coś Ci nie wyjdzie. Olejesz temat PHP a wiedza nie używana - to wiedza zapomniana. Lepiej więc poświęcić 2 razy więcej czasu - nauczyć się samemu, i potem mieć w tym zajawe i pasję.
PrinceOfPersia
mam jeszcze inny pomysł - za te pieniądze, zamiast płacić za kurs, to możesz sobie kupić jakieś dodatkowe programy (Adobe CC, Sublime Text, jakieś IDE, whatever).
aniolekx
poszukaj w Google notatki z wykładów z uniwerków, będzie konkretnie i bez wodolejstwa, taki materiałów jest w necie mnóstwo, na YouTube jest mnóstwo filmów instruktażowych itd

a to co wkleiłeś z ESKK to jakiś marketingowy bełkot.

dalej praca programisty to szeroki temat, można byś frontowcem (javascript, CSS, HTML5, itp), lub robić typowy back-end (PHP, MySQL, wzorce projektowe), lub nawet tylko bazy danych, popatrz na oferty pracy co jest wymagane
Sedziwoj
Co do programistów i przyszłości zawodu, to jest, ale przesuwa się granica umiejętności, kiedyś pisało się blogi samemu, teraz są gotowe. Obecnie praca dla programistów jest w systemach dedykowanych i dostosowywanie do potrzeb klienta.

Co do kursu, szczerze, zapomnij, nie opłacalny jest. Nawet jeśli coś nauczy, to sam to możesz opanować korzystając z dostępnie darmowych materiałów.
Co do teorii: http://wazniak.mimuw.edu.pl/
Co do kursów na PHP, poszukaj w internecie zrób parę będziesz już wiedział o co chodzi.

Wracając do pracy, to zarobki na poziomie 5k netto, wcale nie są czymś wymagającym, ale trzeba mieć paroletnie doświadczenie, umiejętności i pracować w mieście pokroju Warszawy.
Jedną z najskuteczniejszych metod nauki, jest znalezienie pracy jako junior programer w większej firmie, czy programisty w małej. Nie dość że się douczysz, to jeszcze zarobisz.
YourFrog
@up
Dla jasności pisałem kwoty netto więc dla pracodawcy to około 8k brutto. Nie wiem ile znasz osób od PHP którzy tyle zarabiają ale ja osobiście 4. Za to javowców to znam nawet takich co ledwo programować umieją, a w samsungu 5k mają -.-.

Za to zgadzam się ze wszystkimi że programista to zawód raczej przyszłościowy niż wymierający.
Sedziwoj
@YourFrog
co do 5k netto (czy na rękę jak kto woli, bo przy umowie o pracy to netto, przy b2b to fakturka jest na wyższą kwotę) to większośc moich znajomych co programują (w PHP, bo inne języki inaczej się rządzą, ale też nie jakoś super, choć jak się przyciśnie to da 10+ się wyciągnąć łatwiej niż w PHP) mają w takich granicach, ciężej jak na razie się wbić na 7k+, ale sądzę że 3-4k dla normalnego programisty, bez większego doświadczenia ~1rok, można spokojnie szukać.
tzm
Ja dodam jeszcze tak....
PHP to początek tego co można z programowania wycisnąć, jest łatwy, do nauki w domu. Nie duże doświadczenie i można się śmiało przesiadać na naukę bardziej wymagającej JAVY, C# które z kolei otwierają drogę do zrozumienia assemblerów które są do dziś i zawsze chyba będą najbardziej dochodowymi językami.
Z kolei znam firmę która ma tyle roboty w pehapie, że na rozmowie o pracę facet mi powiedział - ' wkręcisz się w oop, i będziesz miał chęci, to zawalę Cie robotą za 20 koła miesięcznie '. Ale takie zarobki w PHP można wyciągnąć chyba tylko jeśli się kocha to co robi, bo w żadnej szkole nie nauczą programowania z pasją, raczej zniechęcą. Niestety takie realia wykładowe.
konradgr
Cytat
PHP to początek tego co można z programowania wycisnąć, jest łatwy, do nauki w domu. Nie duże doświadczenie i można się śmiało przesiadać na naukę bardziej wymagającej JAVY, C# które z kolei otwierają drogę do zrozumienia assemblerów które są do dziś i zawsze chyba będą najbardziej dochodowymi językami.

Asembler najbardziej dochodowym językiem questionmark.gif Z tego co wiem to asembler to jezyk niskiego poziomu. Nawet nie wiedziałem że istnieją jeszcze programiści w tym języku. A co można pisać w takim języku ?
owca_82
Można np. programować mikro-kontrolery AVR - poznając taki język dopiero tak naprawdę dowiadujemy się jak to wszystko działa smile.gif
CuteOne
Tak nawiasem mówiąc to ile ci płacą za spamowanie? No i czy robisz na akord, czy od godz.?
Turson
Mistrz słów kluczowych laugh.gif
konradgr
Cytat
Tak nawiasem mówiąc to ile ci płacą za spamowanie? No i czy robisz na akord, czy od godz.?

Muszę CI przyznać, że gdybym sam tego nie wkleił to tak samo bym pomyślał smile.gif Niestety, nikt mi nie płaci.
Ale tak właściwie po co miałbym reklamować coś co Wy wszyscy macie w małym palcu ? I w dodatku kosztuje fortunę.
PrinceOfPersia
ogółem spis treści wygląda, jakby było dużo zagadnień, ale żadne z nich nie było ruszone porządnie.

No i niektóre tematy wyglądaja jak dla seniorów / dzieci / czy innych osób, które nie miały wcześniej styczności z komputerem:
Cytat
Wprowadzenie do konstruowania stron WWW. Sposoby dostępu do Internetu. Przeglądarka internetowa. Serwer WWW. Hipertekst.

generalnie rozdziały od 1 do 10 to takie mielenie podstaw (co nie byłoby złe, gdyby nie zawyżona kilkukrotnie cena za takie mielenie podstaw). Od rozdziału 11 coś konkretnego się zaczyna, ale i tak cięzko powiedzieć, na ile jest to warte na podstawie samego spisu treści. Ale za taką cenę to raczej i tak się nie opłaca imho.
nowy100
nie wiem czy moge podać linki (jeśli nie to przepraszam i proszę o wykasowanie) ale ja też tego bym nie kupił - ja sam zaczynam się uczyć php (zajmuję się grafiką i html css) i wybrałęm to https://kuvi.pl/categories/php ale jest też eduweb itp - zdecydowanie taniej i moim zdaniem lepiej (choć php w eduweb mi się nie podobało bo było takim właśnie trochę wodolejstwem i suchym "czytaniem" co jest co bez przykładów)
olszam
Cytat(-konrad- @ 11.06.2014, 22:20:36 ) *
Witam
Mam do Was dwa pytania :
1. Czy według Was zawód programisty (zwłaszcza projektanta stron internetowych) jest zawodem wymierającym ? Bo przecież obecnie osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może stworzyć prostą stronę, stworzyć forum (większość studentów ma swoje fora przez które się komunikują) i nie potrzebujądo tego programisty
2. Czy warto (jesli oczywiście na pierwsze pytanie odpowiedź jest przecząca) przerobić kurs ESKK o projektowaniu stron i uzyskać jakiś certyfikat pod kątem znalezienia pracy jako projektant ?

1.Raczej nie jest wymierającym, a stworzenie forum z gotowca a samemu zrobić to są 2 różne tematy.
2.Kurs z ESKK to nie wiem czy warto go robić chyba że chcesz dodatkowy papierek i zabić czas, jak sam zrobiłbyś coś bez kursu np. designy lub inne projekty to prędzej się przyjmie niż ESKK.
konradgr
Usunąłem post o którym bylo tyle szumu ze spamuje. Lepiej ? Sam nie jestem przekonany do tego kursu chocby ze względu na to ile kosztuje nauka jezyka obcego na tym kursie - ponad 3000 do zaawansowango poziomu. Ja kupiłem zwykły samouczek (nazwy nie podam bo znow sie dziwolagi przyczepią ze spamuje) za ok 150 zł i bardzo sobie go chwale.

Jeszcze raz chciałbym zapytać o tego asemblera - czy do zrozumienia tego jezyka potrzebna jest znajomośc "czegoś", nie wiem np. architektury komputera ? Czy można od razu uczyć się
tzm
Wystarczy znajomość logiki.

Jeśli nie potrafisz logicznie analizować czego kolwiek w życiu to nawet php będzie za trudne.
Poza tym nie porywaj się odrazu na assemblery. W tym się programuję sterowniki dla dysków twardych, maszyny przemysłowe, czujniki pomiaru ciśnienia w próżni na sondach kosmicznych.. ja sam dopiero po nauczeniu się podstaw php kupiłem książki do C# i cisnę temat bo zwyczajnie jak zobaczyłem pierwszy kod ass to oczy mi prawie wyszły z wrażenia. A teraz już z palcem w dupie czytam każdy język. Programowanie to nie jest coś takiego że się PHP nauczysz i całe życie w tym będziesz siedział, jeśli masz ambicję w tym kierunku to to dojdziesz do programowania procesorów i poznasz architekturę komputera - która sick. może się okazać zbędna zanim dojdziesz do tego etapu bo wczoraj widziałem że HP całkowicie od podstaw tworzy komputer w opracowaniu technologii kwantowych które na pewno będą programowane w nowych językach.

konradgr
A jaki podrecznik do asemblera polecilibyście osobie która nie potrafi programować w żadnym języku ?
tzm
Żaden. Ew matematyka i fizyka.
konradgr
Jestem studentem 3 roku chemii na PG. Matematykę rozumiem, nigdy z nią nie miałem problemów i mam zaliczoną na ocenę dobrą. Fizyka jest dla mojego mózgu jeszcze łatwiejsza i o czywiście też mam zaliczoną.
Mam w związku z tym prośbę do moderatorów aby usuneli Twoj post bo jest pozbawiony sensu
Turson
Nie jest pozbawiony sensu, bo assembler jako pierwszy język programowania podczas, gdy nie znasz żadnej logiki programowania to nie jest prosta sprawa.
trueblue
Cytat(konradgr @ 21.06.2014, 13:49:27 ) *
A jaki podrecznik do asemblera polecilibyście osobie która nie potrafi programować w żadnym języku ?

To zależy do jakiego asemblera/procesora.
Polecam Ci zacząć od MOS6502 czyli Commodore 64:
http://c64power.com/index.php/artykuly/45-assembler (kurs ukazyjący się w latach 90' w miesięczniku Commodore&Amiga).
http://c64power.com/index.php/artykuly/8-emulacja

Jakbyś chciał równolegle uczyć się innego, to polecam Z80, czyli Spectrum. Może w jakiejś osiedlowej bibliotece znajdziesz pożółkły podręcznik.

Na początek będą w sam raz, nie będziesz tonął w rozbudowanej liście instrukcji, a poznasz specyfikę tego języka.
konradgr
Cytat
Nie jest pozbawiony sensu, bo assembler jako pierwszy język programowania podczas, gdy nie znasz żadnej logiki programowania to nie jest prosta sprawa.

A więc do zrozumienia asemblera rozumiem potrzebna jest znajomość innego jezyka programowania ? Ja pare lat temu uczyłem się języka C. Nie zdążyłem jednak poznać programowania obiektowego bo byłem zmuszony uczyć się czegoś zupełnie innego.
Nadal nie rozumiem co z tym wszystkim wspólnego ma matematyka i fizyka questionmark.gif Jeśli ktokolwiek myśli że matematyka uczy logicznego myślenia to jest w wielkim błędzie. Umiejętność logicznego myślenia jest u ludzi uwarunkowana genetycznie i niestety nie możliwe jest jej zwiększenie. Może siętylko pogarszać: z wiekiem, w wyniku chorób mózgu, urazów mózgu itp. ale NIGDY nie da jej się poprawić exclamation.gif
olszam
Cytat
Nadal nie rozumiem co z tym wszystkim wspólnego ma matematyka i fizyka

pisanie odpowiednich algorytmów? smile.gif
tzm
Cytat(konradgr @ 21.06.2014, 17:12:09 ) *
A więc do zrozumienia asemblera rozumiem potrzebna jest znajomość innego jezyka programowania ? Ja pare lat temu uczyłem się języka C. Nie zdążyłem jednak poznać programowania obiektowego bo byłem zmuszony uczyć się czegoś zupełnie innego.
Nadal nie rozumiem co z tym wszystkim wspólnego ma matematyka i fizyka questionmark.gif Jeśli ktokolwiek myśli że matematyka uczy logicznego myślenia to jest w wielkim błędzie. Umiejętność logicznego myślenia jest u ludzi uwarunkowana genetycznie i niestety nie możliwe jest jej zwiększenie. Może siętylko pogarszać: z wiekiem, w wyniku chorób mózgu, urazów mózgu itp. ale NIGDY nie da jej się poprawić exclamation.gif

Ten post pokazuję jak mało wiesz na temat ludzkiego mózgu i tym bardziej komputera. Może Twoje możliwości są ograniczone czymś takim jak genetyka ale nie przypisuj swojej ułomności innym ludziom którzy możliwe - wiedzą jak skutecznie rozwijać swóją wiedzę i dążyć do jej doskonalenia.

Co ma komputer wspólnego z matematyką i fizyką?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85d_elektryczny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeka%C5%BAnik

Zamiast iść na studia trzeba było iść do zawodówki żeby wiedzieć co ma komputer wspólnego z matematyką - programowanie, i fizyką - budowa.
konradgr
Cytat
którzy możliwe - wiedzą jak skutecznie rozwijać swóją wiedzę i dążyć do jej doskonalenia

Rozwijać wiedzę a rozwijać zdolności intelektualne to dwa zupełnie różne pojęcia. Wiedzę możesz rozwijać, ale to do jakiego poziomu ją rozwiniesz i w jakim czasie zależy od Zdolności (IQ, pamięć). A zdolności (nawet zwykłej pamięci) nie poprawisz. Zrozum to w końcu. Ja też chciałbym być super geniuszem ale nigdy nim nie będę

Cytat
Zamiast iść na studia trzeba było iść do zawodówki żeby wiedzieć co ma komputer wspólnego z matematyką - programowanie, i fizyką - budowa.

To zdanie mówi o Tobie wszystko

Mam do Ciebie ogromną prośbę : skoro nie chcesz mi pomóc to nie pisz nic.
tzm
Cytat(konradgr @ 22.06.2014, 14:46:03 ) *
Rozwijać wiedzę a rozwijać zdolności intelektualne to dwa zupełnie różne pojęcia. Wiedzę możesz rozwijać, ale to do jakiego poziomu ją rozwiniesz i w jakim czasie zależy od Zdolności (IQ, pamięć). A zdolności (nawet zwykłej pamięci) nie poprawisz. Zrozum to w końcu. Ja też chciałbym być super geniuszem ale nigdy nim nie będę

To zdanie mówi o Tobie wszystko

Mam do Ciebie ogromną prośbę : skoro nie chcesz mi pomóc to nie pisz nic.

To tkwij sobie w swoich przekonaniach, odpowiedź na pytanie od czego zacząć naukę assemblera padła, pozdrawiam.
Andrzej.W.
Witam.
Co do kursów eskk w ogóle...
Ja sobie swego czasu zakupiłem kurs kaligrafowania, taka moja pasja i powiem szczerze, nie warte są tych pieniędzy, ponieważ wszystko, czego się tykają poruszają po łepkach, praktycznie sam bym mógł napisać taki kurs, nie mając większej wiedzy w temacie. Myślę że w przypadku programowania, zdecydowanie nie warto. Prawda jest taka, że programować się uczysz całe życie i w większości robisz to sam, rozwiązując konkretne problemy. Gwarantuję, że po pierwszej lekcji z ESKK, w głowie pojawi Ci się 1000 pytań, na które nie dostaniesz żadnej odpowiedzi do końca kursu. Jeśli już wywalić kasę, to lepiej iść na jakiś stacjonarny kurs, na którym podstawy Ci wpoją, a i będziesz mógł na bierząco pytać lektora o wszystko, dużo bardziej wydajny jest(wiem z autopsji). Sam nie jestem jakimś kozakiem, bo trochę się bawię phpem i tyle, ale po 90 h takiego kursu, moja wiedza weszła od zera, do niezłego poziomu(jak na amatora oczywiście), a dodatkowo jeśli myślisz o programowaniu zawodowo, to masz jakiś tam papierek, który pokaże pracodawcy, że rozwijasz się i robisz coś w tym kierunku, oczywiście sam papier tak na prawdę w tym zawodzie niewiele znaczy, poza faktem, że działasz i kształcisz się.

Reasumując, tak jak przedmówcy, zdecydowanie odradzam ESKK, na pierwszej lepszej stronie z darmowym kursem online znajdziesz więcej praktycznej wiedzy, a tu na forum zawsze znajdziesz wskazówki i pomoc.

Pozdrawiam.
Andrzej.
konradgr
Wszystkim dziękuje za rady smile.gif O tym kursie juz nie mysle.
Ja wiele lat temu rozpoczynałem swoją przygodę z programowaniem w języku C. Ale programowania obiektowego nie przerobiłem. Słyszałem wielokrotnie ze najlepszym jezykiem do nauki programowania jest pascal, że ponoć wyrabia prawidłowe nawyki programowania. Czy podzielacie tą opinię ?
Nie wiem po prostu czego mam się teraz uczyć. Czy do końca przerobić język C++ ? Jesli tak to w jakim środowisku DOS (ja uczyłem się tylko w takim) czy Windows ? Czy rozpocząć PHP ? Moje pytania i niezdecydowanie może byc denerwujące ale życie mnie nauczyło że za cokolwiek się zabieram to wkrótce okazuje się że źle zrobiłem i mogłem inaczej.

Przy okazji chciałem przeprosić użytkownika Mitorski za swoje zachowanie ale to wynik mojego kiepskiego nastroju. Nie gniewaj się.
PrinceOfPersia
Cytat
Jesli tak to w jakim środowisku DOS (ja uczyłem się tylko w takim) czy Windows

nauczysz się programować pewnie nawet pisząc w Colobocie (polecam, fajna gra edukacyjna) ale jednak jak będziesz chciał uzyć swój program do czegokolwiek pozytecznego, to raczej nie wybiera Dosa, bo wiele nie zrobisz.

Generalnie przez ten czas mógłbyś już cos napisć w jakimś języku (jakimkolwiek). I tak przez kilka pierwszych lat będziesz pisał kijowe programy, bo zanim się nabywa doświadczenia (i wiedzy) to trochę trwa.

Zresztą na pewnym poziomie zaawansowania, to człowiek się uczy raczej nowych akronimów (np. DRY, SOLID,) , czy wzorców, i na tym polega nauka programowania w pózniejszych etapach a nie na nauce języka (bo pózniej to już nie problem się nauczyć kolejnego języka w kilka tygodni, dni a czasem nawet godzin, na takim poziomie żeby coś w nim napisać). Język to tylko język,. Ważniejsza jest mozliwosc jego zastosowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.