Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL]Wykrywanie dodania rekordu do bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maverickoti
Witam.

Mam taki problem. Mianowicie mam jedną bazę z paroma tabelami. I w jednej tabeli zawarte są punkty użytkowników. Punkty dodawane są za pomocą wpisów do tabeli np:
id | punkty
01 | 20
02 | 5
01 | 10

Ja widać user 01 posiada 30 pkt (20+10) a użytkownik 02 posiada 5 pkt

Teraz potrzebuje, rozwiązania, która "wykryje" dodanie nowego rekodru, zsumuje rekordy i wynik doda do tabeli w tej samej bazie.

Potrafię to zrobić przy pomocy ręcznego wywołania funkcji, lecz potrzebuje to zautomatyzować, by funkcja aktywowała się za każdym razem jak zostanie dodany nowy rekord. Zaznacze, że punkty można dodawać w różny sposób (poprzez kupienie ich, ręczne dodanie z panelu administratora, wpisanie kodu w panelu klienta). Wynik oczywiście jest taki sam, czyli nowy rekord z punktami.

Ma ktoś jakąś konstruktywną sugestję jak to rozwiązać? Może użyć CRON? Da się by cron aktywował operacją w momencie dodania rekordu do bazy?
Turson
O ile się nie mylę to możesz użyć triggera w bazie danych na akcję dodania nowego rekordu
tzm
if($query) - czy zapytanie wykonano
maverickoti
Witam

Poszedłem za sugestią Turson'a i dzisiaj rano postanowiłem napisac swój pierwszy trigger. Oczywiście nie obeszło się problemów. Po,mprzeczytaniu paru tutków coś tam nakreśliłem.
  1. CREATE TRIGGER transfer AFTER UPDATE
  2. ON pob1_djcf_users_points
  3. FOR EACH ROW
  4. BEGIN
  5. DECLARE points FLOAT;
  6. DECLARE userid int;
  7. SET points:=LAST_INSERT_ID();
  8. SET userid:=LAST_INSERT_ID();
  9. /*
  10. 1. wyciągnie wartosc 'points' @points
  11. */
  12.  
  13. ...
  14. UPDATE `pob1_users` SET `Jaki_posiada_transfer` = `Jaki_posiada_transfer` + points WHERE `id`=userid;
  15. END

W związku z tym potrzebuje paru wskazówek. Mianowicie:
1. Czy trzeba na początku deklarować zmienną? Widziałem w niekturych przykładach, że zmienna nie była deklarowana. (DECLARE points FLOAT;)
2. W niekturych przykładach na początku zmiennej występowała @. Więc zmienna powinna wyglądać tak: points czy tak @points ?
3. Dzięki takiemu wyrażeniu "LAST_INSERT_ID();" pobieram wartość id ostatniego rekordu. A jak pobrać wartość komórki z ostatniego rekordu? Mam to zrobić normalnym zapytaniem jakie stosuje w php czy jest jakiś magiczny zwrot?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
nospor
Nie wiem co ty za tutki tam czytales..... a czemu nie manuala?
Podstawy:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-trigger.html
Przyklady
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/trigger-syntax.html

nie AFTER UPDATE tylko AFTER INSERT... zdaje sie dodajesz rekordy i to chcesz przechwycic
LAST_INSERT_ID do niczego ci nie jest potrzebne. Wszelkie wkladane dane do tabeli są w NEW - ale to jest napisane w pierwszym linku co ci podalem.
maverickoti
Wielkie dzięki za pomoc.

Przyswoiłem sobie wiedzę z linków od ciebie i oczywiście udało się za pierwszym razem biggrin.gif Dla zainteresowanych mój pierwszy trigger wygląda następująco :
  1. CREATE TRIGGER transfer AFTER INSERT
  2. ON pob1_djcf_users_points
  3. FOR EACH ROW
  4. BEGIN
  5. SET @points = NEW.points;
  6. UPDATE pob1_users SET Jaki_posiada_transfer = Jaki_posiada_transfer + @points WHERE id = NEW.userid;
  7. END

nospor
SET @points = NEW.points;
nie ma sensu tworzyc zmiennej @points.... mozesz od razu dzialac na NEW.points tak jak robisz to z NEW.userid
maverickoti
zauważyłem z tym points, że ta linijka jest niepotrzebna, ale chciałem zobaczyć czy zadziałą smile.gif

Tak mi się spodobały triggery, że postanowiłem napisać następny iii znowu ściana. Coś namieszłaem z pętlą chyba. Możecie na to zerknąć:
  1. BEGIN
  2. SET @gen_nr_aukcji = NEW.gen_nr_aukcji;
  3. SET @gen_ilosc_kodow = NEW.gen_ilosc_kodow;
  4.  
  5. SET @gen_dni_new = NEW.gen_dni_new;
  6. SET @gen_trans_new = NEW.gen_trans_new;
  7. SET @dzien = date(d);
  8. SET @miesiac = date(m);
  9. SET @rok = date(y);
  10. SET @full_data = date();
  11.  
  12. FOR nazwa_petli IN 1..@gen_ilosc_kodow loop
  13. @random_kod(10000, 99999);
  14. @wygenerowany_kod = @gen_dni_new . @dzien . @random_kod . @rok . @miesiac . @gen_trans_new;
  15. INSERT INTO aaa_kody VALUES ('','@gen_nr_aukcji','@wygenerowany_kod','@full_data');
  16. end loop;
  17. END

trigger to before insert
Dodam tylko, że (@gen_dni_new . @dzien . @random_kod . @rok . @miesiac . @gen_trans_new;) to są wartości liczbowa a ja nie chcę ich dodawać tylko je połączyć w jeden ciąg liczbowy.

Błąd jaki otrzymuje:
"/* SQL Error (1064): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ');

for nazwa_petli in 1..@gen_ilosc_kodow loop
@random_kod(10000, 99999);' at line 10 */"
mmmmmmm
1. Zmiene się deklaruje między innymi po to, by mieć jakieś wartości "startowe" nawet jak nic się nie ma... Np.
DECLARE points FLOAT DEFAULT 0;
2. Twoje triggery nie są odpowrne na wartości NULL....
3. Łączenie stringów to tzw konkatenacja - trudny wyraz, ale wart zapamiętania.
SET @wygenerowany_kod = CONCAT(Coalesce(@gen_dni_new, '') , Coalesce(@dzien, '') , Coalesce(@random_kod, '') , Coalesce(@rok, '') , Coalesce(@miesiac, '') , Coalesce(@gen_trans_new, ''));

EDIT: Jesli jeszcze by nie poszło, to dodaj CAST, czyli... SET @wygenerowany_kod = CONCAT(Cast(Coalesce(@gen_dni_new, '') As Char), ...
nospor
Jak dla mnie to w komunikacie bledu macie wyraznie pokazane, ktorej linii tyczy sie blad... jest to linia 10 i chodzi zapewne o funkcję DATE(). Prosze zajrzec do manuala MYSQL jak w MYSQL uzywa sie funkcji DATE i nie mylic jej z funkcją DATE w PHP.... To sa dwie rózne rzeczy. PHP <> MYSQL

ps: oczywiscie uzywanie kropek, jak to ma miejsce w PHP, zapewne też jest błędem w MYSQL wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.