Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przekonwertowac czas z f. time()?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
no_face
Mam maly problem, moze ktos z was wie jak przekonwertowac czas/date z funkcji time() ktora podaje czas w sekundach od Uniksowej epoki w czas/date normalna tzn (godzina:minuta:sekunda) itp.

Nie pisze nowego temtu napisze to tutaj.

Jak odpalic link tylko klikajac na niego tzn ze by byla tylko mozliwosc wejscia na strone po przez klikniecie na link wstawiony gdzies na strone, a zeby nie bylo mozliwosci wejscia na ta strone przez wpisanie tego adresu w przegladarce. Prosze o pomoc.
peterj
Spróbuj tak:
  1. <?php
  2. $time_left = time();
  3. $time_left = (floor($time_left/86400)).&#092;" dni \".floor(($time_left-(floor($time_left/86400)*86400))/3600).\" godzin \".floor(($time_left-(floor($time_left/3600)*3600))/60).\" minut \".floor($time_left-(floor($time_left/60))*60).\" sekund\";
  4. echo $time_left;
  5. ?>

Update (do drugiego pytania):
użyj $_SERVER['HTTP_REFERER'].

'HTTP_REFERER'
The address of the page (if any) which referred the user agent to the current page. This is set by the user agent. Not all user agents will set this, and some provide the ability to modify HTTP_REFERER as a feature. In short, it cannot really be trusted.

Nie jest to pewny sposób.
rogrog
a nie mozesz uzyc date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
hwao
Tak jak powiedział rogrog tylko jeszcze wyloze to łopatologicznie :-)

string date ( string format [, int timestamp])

Zainteresuje nasz 2 parametr

1. <?php
  2.  
  3. $czas = time(); // dla przykladu , mozesz te time wziasc skadkolwiek tongue.gif
  4.  
  5. echo date( 'g:i:s', $czas );
  6. ?>

wiecej przykładów masz z manualu (co jaka literka oznacza )
no_face
Dzieki chlopaki wlasnie o to mi chodzilo. A co do pytania czy bym nie mogl uzyc funkcji date() to raczj nie bo pozniej jak zapisuje godzine go bazy to musze osobno zapisac godzine, min i sec a to zajmuje wiecej miejsca, a tak tylko jedna tabelka z wartoscia sekund z f. time() i potem tylko wyciagniecie i przekonwertowanie jej odpowiednio.

Tylko jeszcze nie moge zajarzyc tej kombinacji co do linka ktory moze byc odpalony tylko po kliknieciu na niego, bez mozliwosci wejscia przez wpisanie go w przegladarce, prosze o kawalek przyjaznej informacji.
hwao
$_SERVER['HTTP_REFERER']
Ma zapisane skad przyszles (ostania Twoja strona), musisz to poddac pod obrubke i porwnac :]

Najlepiej funkcja parse_url" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() mianowicie:

array parse_url ( string url)

Czyli

1. <?php
  2. // Sprawdz czy wogule jest zdefiniowana $_SERVER['HTTP_REFERER'] jezeli nie to odras wpsany byl w czystym okienku (nie dopuszczaj)
  3.  
  4. $arrV = parse_url( $_SERVER['HTTP_REFERER'] );
  5.  
  6. if( $arrV['host'] == 'twojHost' )
  7. {
  8.  echo 'oki kliknol na mojej stronce;-)';
  9. }
  10. else
  11. {
  12.  echo 'Link z innej storny albo wppisany';
  13. }
  14. ?>

Poprostu dobrze przypasuje sobie dane z $arrV do tych co Ty masz
rogrog
Cytat(no_face @ 2004-11-29 19:01:48)
A co do pytania czy bym nie mogl uzyc funkcji date() to raczj nie bo pozniej jak zapisuje godzine go bazy to musze osobno zapisac godzine, min i sec a to zajmuje wiecej miejsca, a tak tylko jedna tabelka z wartoscia sekund z f. time() i potem tylko wyciagniecie i przekonwertowanie jej odpowiednio.

ja mówiłem dokładnie o tym, co Ci wyłożył hwao, czyli o użyciu date do wyświetlania. Zresztą w MySQL możesz w jednym polu DATETIME przechowywać datę. I możesz ją zapisywać w każdym w miarę sensownym formacie.
no_face
W takim razie sorry, takie juz sa poczatki, nie zawsze uda mi sie samemu rozwiazac problem.

Reasumujac, naprawde wielkie dzieki, informacje tu zawarte bardzo mi pomogly, dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.