Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Pozycja pola/komórki w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
4Axis
Witam.
Czy jest możliwe aby pokazać pozycję komórek w tabeli tak aby w każdej komórce zielonej pokazała się wartość np.: m10-40 (pierwsze pole kolumny-pierwsze pole wiersza)?
wyświetlam tabelę takim kodem:
  1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM `931_129`")
  2. or die('Błąd zapytania');
  3.  
  4. echo '<table style="border-color: red;" border="1" cellspacing="2"> <tbody>';
  5. echo "<tr>";
  6. for ($i = 0; $i < mysql_num_fields($wynik); ++$i) {
  7.  
  8. $field = mysql_field_name($wynik, $i);
  9.  
  10. echo '<td width=25px; style="background-color: grey; border-color: blue;" border="1">'.$field.'</td>';
  11.  
  12. }
  13. echo "</tr>";
  14.  
  15. while ($row = mysql_fetch_row($wynik)) {
  16. echo '<tr> ';
  17. foreach ($row as $key => $value) {
  18.  
  19. if ($value != null){
  20.  
  21. if ($value<=1){
  22. echo '<td width=25px; style="background-color: green; border-color: blue;" border="1"><p style="display:block;">&nbsp;</p></td>';
  23. } else {
  24. echo '<td width=25px; style="background-color: yellow; border-color: blue;" border="1">'.$value."</td>";
  25. }
  26.  
  27. } else {
  28. echo '<td width=25px; style="background-color: magenta; border-color: blue;" border="1">'.$value."</td>";
  29. }
  30.  
  31. } echo "</tr>";
  32. }echo "</tbody></table>";

co daje taki wynik w przeglądarce:

nospor
Ale chcesz pokazac po najechaniu na komorke? No to ustawiasz TITLE dla komorki i juz.
Chcesz od razu wstawic? No to jaki problem? Przeciez wiesz gdzie aktualnie jestes
4Axis
Cytat(nospor @ 28.08.2014, 12:24:04 ) *
Chcesz od razu wstawic? No to jaki problem? Przeciez wiesz gdzie aktualnie jestes

No właśnie nie za bardzo smile.gif. Nie wiem jak to wyciągnąć z tabeli i wstawić do kodu. $value pokazuje mi zawartość danej komórki a $key pozycje w danym wierszu. Nie mam pojęcia jak pokazać nazwę kolumny i pierwsze pole wiersza w którym dana komórka się znajduje.
nospor
  1.  
  2. while ($row = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  3. echo '<tr> ';
  4. foreach ($row as $key => $value) {
  5.  
  6. if ($value != null){
  7.  
  8. if ($value<=1){
  9. echo '<td width=25px; style="background-color: green; border-color: blue;" border="1"><p style="display:block;">'.$key.'-'.$first.'</p></td>'; //CIEZKO POTEM SKORZYSTAC Z TEJ ZMIENNEJ?
  10. } else {
  11. echo '<td width=25px; style="background-color: yellow; border-color: blue;" border="1">'.$value."</td>";
  12. $first = $value; //CIEZKO ZAPAMIETAC W ZMIENNEJ?
  13. }
  14.  
  15. } else {
  16. echo '<td width=25px; style="background-color: magenta; border-color: blue;" border="1">'.$value."</td>";
  17. }
  18.  
  19. } echo "</tr>";
  20. }
4Axis
Dla laika to magia wink.gif
działa wyśmienicie, dziękuję za pomoc
nospor
Nie, dla Lenia, ktoremu nie chce sie chwilke pomyslec to magia tongue.gif
Tez kiedys bylem laikiem ale na moje szczesnie nie mialem wtedy jeszcze neta i nad takimi "super mega" problemami musialem poprostu pomyslec sam. Tu naprawde nie ma zadnej magii.
4Axis
hehe, masz częściowo rację. Jestem grafikiem i z php mam raczej mało wspólnego. Nie wiedziałem, że można wstawić zmienną którą odczytuje sie powyżej w kodzie.
Uczyć się trzeba, szara masa wtedy nie zastyga wink.gif Jeszcze raz dzięki
nospor
Cytat
Nie wiedziałem, że można wstawić zmienną którą odczytuje sie powyżej w kodzie.
Czesciowo Twoja logika jest poprawna. Tak, normalnie byloby bezsensem korzystac ze zmiennej, ktora jest ustawiana pare linijek nizej. Jednak zauwaz, ze tutaj mamy kod w pętli, ktory bedzie co rusz od nowa się wykonywał. Na dodatek mamy tutaj IFy, i kod z gory wykona się dopiero po pierwszym wykonaniu kodu z dołu. Niby szczegol, ale w tym wypadku bardzo istotny.
4Axis
dzięki za wyjaśnienie, zapamiętam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.