Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP][MySQL] Link dodający wpis do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Chciałbym dodać do strony coś w rodzaju facebookowego Like, z tym ,że będzie można głosować na TAK lub NIE
Zastanawiam się jak to zrobić, aby kliknięcie w obrazek Like dodawało wpis do bazy, a jednocześnie nie odświerzało czy nie zmieniało strony z obecnie przeglądanej (pracuję głównie w php).
Czy bez js się nie obejdzie?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to zrobienie z obrazka ahref i przekierowanie na stronę dodającą wpis...

Tak przy okazji będę chciał stworzyć coś podobnego do progressbaru , pasek pokazywałby ile jest głosów na tak , a ile na nie.
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, mógłbym poprosić o wskazanie jakiegoś pomocnego linku w tej kwestii?
tzm
Cytat(Terrorizer @ 4.09.2014, 18:49:49 ) *
Jedyne co przychodzi mi do głowy to zrobienie z obrazka ahref i przekierowanie na stronę dodającą wpis...

Tez tak kiedys robilem.. jak nie znalem js. Ogolnie to dalej przeladowanie i dalej jest widoczne dla uzytkownika. W tych czasach to juz raczej meczace jest.

Wiec tak... skrypt php piszesz normalnie, a pod hrefa podpinasz onclick z funkcja w js ktora albo ajaxem, albo jsonp przesle do serwera zadanie wykonania metody, wtedy odbierajac wynik mozesz podjac akcje np zmiany napisu na Juz to lubisz czy cos takiego.

Dalej... zeby zrobic progressbar o jakim mowisz pobierasz wszystkie lajki z bazy danych, tutaj poczytaj o serializacji i deserializacji bo przyda sie to do magazynowania duzych ilosci ID w celu ustalenia ktory uzytkownik co lubi, i musisz matematycznie obliczyc roznice procensowa miedzy TAK a NIE. W tym przypadku diva robisz powiedzmy czerwonego, a drugiego ktory jest na nim zielonego.

Wiec do kolyski:

ajax/jsonp
serializacja/deserializacja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.