Od kilku dni mam problem i głowię się z jednym problemem.
Przechodząc do sedna, użytkownik się zarejestrował. Loguje się na swoje konto i chce utworzyć wirtualną postać (np do gry albo czegokolwiek), nie wiem jednak jak zrobić aby np użytkownik:
$Tomek miał postać o nazwie xxx,
oraz
$Andrzej miał postać o nazwie yyy.
Nie wiem jak przypisać aby postać XXX należała do Tomek, aby Andrzej nie miał jej w swojej liście postaci, myślę że w dodatkowej tabli w bazie danych np 'postacie' trzeba dodać nową kolumnę ID - czyli identyfikator przy rejestracji.
Mój aktualny kod wygląda tak:
<?php include('index.php'); require_once('config.php'); if (!$_SESSION['zalogowany']) { } else { echo ' <form method="POST" action="postac.php"> <input type="text" name="name" placeholder="Nazwa postaci"> <input type="submit" name="submit" value="Załóż postać!"> </form>'; } $name = $_POST['name']; { if(!$_POST['name']) { } else { if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM `postacie` WHERE name = '$name';")) == 0 ) ///Sprawdz czy nie ma duplikatow nazwy w bazie danych { $name = $_POST['name']; ///Zmienne $zapytanie = "INSERT INTO `postacie` (`name`) VALUES ('$name')"; ///Dodaj rekordu do bazy danych } } } ?>
Troche to chaotycznie opisałem, ale nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć.
Pozdrawiam