Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nauczyłem się PHP, co dalej? - jaki framework/biblioteka pod CMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dubler
Cześć,
od kilku lat mam styczność z PHP. HTML, CSS ogarniam bardzo dobrze, JS umiarkowanie. Potrafię w nim zrobić każdą aplikację jaką mogę sobie wymarzyć. Kto się nie rozwija ten stoi w miejscu więc postanowiłem że do nowego projektu CMSa przydało by się nauczyć czegoś nowego.

Pisanie wszystkiego od 0 w czystym HTMLu było masakrą, BOOTSTRAP praktycznie rozwiązał moje problemy z częścią V wzorca MCV. Może polecicie za co się warto wziąć od strony MC żeby przyspieszyć pisanie bezpiecznego, spójnego i czytelnego kodu pod kątem tworzenia właśnie CMSa na kształt wordpressa? Zastanawiałem się nad nauką Laravela, ale boję się może być problematyczny do użycia na stronach hostowanych bez dostępu do ssh. Z kolei biblioteka smarty niewiele chyba zmieni... Może macie jakiś pomysł?
Forti
Każdy framework jest troche problematyczny bez ssh. Jeżeli chcesz robić OPEN SOURCE cms to musisz troche inaczej to rozwiązać. Użytkownik ma pobrać pliki i wrzucić na serwer. 99% z pewnością zrobi to przez FTP i nie bedzie chciała / potrafiła / mogła wpisywać komendy z konsoli, więc instalator konieczność.

Laravel 5 jest ok. Bierz się za to śmiało i nie ma na co czekać. Smarty tam nie ma, jest blade - lekki i wg. wielu zaj.., ja osobiście wole twig.
Dubler
Z drugiej strony używanie laravela wymaga dostępu do ssh, albo zainstalowanego pakietu na hostingu, a 95% hostingów www takich bajerów nie oferuje. Są jakieś alternatywy?
tzm
Yii2 , poza tym vps z dostepem do ssh jest tanszy niz nie jeden hosting w nazwa, home ..
Forti
Cytat
Z drugiej strony używanie laravela wymaga dostępu do ssh, albo zainstalowanego pakietu na hostingu, a 95% hostingów www takich bajerów nie oferuje. Są jakieś alternatywy?

Bajki opowiadasz.

Ja z symfony robie tak:

app/console cache:clear --env=prod
app/console assets:install --env=prod

itp..

a potem tylko kopiuje pliki z odpowiednimi parameters wink.gif

Co do vps z ssh. Na ovh.pl w sobote kupiłem taki za 9zł / mc. Więc nie mów że 95% hostingów nie posiada wink.gif Konfiguracja vps to jedna z podstawowych moim zdaniem umiejętności programisty w tej branży. Więc prędzej czy później i tak trzeba się nauczyć. Lepiej prędzej niż później.
Dubler
Cytat(Forti @ 16.02.2015, 20:07:41 ) *
Bajki opowiadasz.

Ja z symfony robie tak:

app/console cache:clear --env=prod
app/console assets:install --env=prod

itp..

a potem tylko kopiuje pliki z odpowiednimi parameters wink.gif

Co do vps z ssh. Na ovh.pl w sobote kupiłem taki za 9zł / mc. Więc nie mów że 95% hostingów nie posiada wink.gif Konfiguracja vps to jedna z podstawowych moim zdaniem umiejętności programisty w tej branży. Więc prędzej czy później i tak trzeba się nauczyć. Lepiej prędzej niż później.

Mówię o hostingach WWW a nie VPSów. Poza tym nigdzie nie mogłem znaleźć na anglojęzycznych stronach poradnika jak laravela odpalić bez ssh więc założyłem po 20 minutach poszukiwań że nie da rady.

@edit:
przerzuciłem cały folder z projektem nic z nim nie robiąc na hosting z php 5.5 i wydaje się działać (przynajmnije hello world)
karolina111
Cytat(Dubler @ 16.02.2015, 19:03:50 ) *

To fakt - większość hostingów nie daje dostępu do ssh. Ale warto trochę poszperać i na pewno znajdzie się taki hosting. Zobacz tutaj https://www.mydevil.net/ Oni mają bardzo rozbudowaną ofertę i dostęp do języków których sporo firm hostingowych nie oferuje. Zapytaj o ssh nic nie tracisz a możesz sobie ułatwić sprawę smile.gif
Pyton_000
A jaki problem skopiować po prostu vendor na serwer?
Brak dostępu do SSH nie wyklucza żadnego FW z działania, jedynie w niektórych przypadkach baardzo utrudnia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.