Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: automatyczna zmiana wyświetlania zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tu154m
Panowie mam pytanie.
Czy jest taka możliwość aby plik PHP, który wyświetla zmienną za pomocą „echo” mógłby sam automatycznie zmienić (wyświetlić) tą zmienną bez przeładowania pliku (strony).
Np.

Kod
<?php
$liczba = 0; //zmienna po wykonaniu jakiegoś działania zmienia wartość np. na 2
if ($liczba == 0){
echo $liczba;
}
elseif($liczba == 1){
echo $liczba;
}
elseif($liczba == 2){
echo $liczba;
}
?>
nospor
Jak bez przeladowania strony to ajax
tu154m
można prosić o jakiś przykład w połączeniu z tym plikiem PHP
nospor
Nie wazne czy to ten plik czy nie ten plik to AJAX dziala tak samo.
Przenosze.
Tomplus
Spójrz na pierwszy lepszy manual integracji PHP z AJAX
https://www.w3schools.com/php/php_ajax_php.asp

Ogólnie masz dwa pliki:
- plik ze stroną gdzie jest kod JS który łączy się z drugim plikiem (metodą _GET lub _POST)
- plik PHP, który generuje treść dynamicznie za każdym razem gdy kod JS wykonuje zapytanie do niego.
patwoj98
Masz tu dokumentację: AJAX DOCs (znalazłem w Google wink.gif ).

Najprostsze użycie AJAXa, jakiego ja stosuję:
Kod
$.ajax({
   type: 'POST',
   url: ŚCIEŻKA DO SKRYPTU PHP,
   data: {'klucz': 'wartosc'},
   success: function(response){
      alert(response); // response to to co PHP wyświetla przy użyciu (w Twoim przypadku) echo.
   }

});

tu154m
patwoj98 dzięki, że znalazłeś.
W gestii wyjaśnienia: zadałem to pytanie na tym forum bo nie wiedziałem jak mam to ugryźć, a co do AJAX-a to nie znam tego, więc skąd mogłem wiedzieć czego szukać?
Tak przy okazji, (nie wszyscy mamy taką samą wiedzę) dla tego pytamy, i chyba nie chodzi tutaj na tym forum aby się wymądrzać tylko rozchodzi się o to aby komuś podpowiedzieć, więc po co te dziwne teksty i komentarz typu znalazłem w Google?
Gdybym wiedział że AJAX pomoże to sam bym szukał w GOOGLE.
Pomimo wszytko dzięki.
viking
Poszukaj też fetch api na mdn. Bedzie łatwiej na początek
bostaf
Cytat(tu154m @ 1.06.2017, 20:04:28 ) *
więc po co te dziwne teksty i komentarz typu znalazłem w Google?
eeeee to było całkiem infantylne, poważnie. Przygotuj się na dużo większy kaliber smile.gif I się nie przejmuj, bo tak było, jest i będzie. Każdy tutaj się takich tekstów naczytał i każdy miał słabszy dzień i takie teksty pisał.

Cytat(tu154m @ 1.06.2017, 20:04:28 ) *
Pomimo wszytko dzięki.
Taka podpowiedź, bo lubisz porządek i dobre zachowanie - pod postami ludzi, którzy Ci podpowiadają jest przycisk "Pomógł". Autorzy postów, które Ci merytorycznie pomogły zinterpretują jego użycie jako słowa podziękowania.
nospor
Cytat
Gdybym wiedział że AJAX pomoże to sam bym szukał w GOOGLE.
Kolego, widziales, ze to ma byc ajax, bo ci to napisalem w pierwszym poscie. Wiec nie mow ze nie wiedziales i nie strzelaj focha.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.