mam taki problem z pewnym ćwiczeniem z PHP,
wyciągam dane z bazy danych z pewnego zakresu, robię z tego tablicę i po wypisaniu pojedynczych rekordów chcę to ostatecznie zsumować (jeszcze wyciągnąć z tego średnią ale z tym chyba dam radę jak poradzę sobie z sumą), jednak nie mogę dojść do tego jak pożądane elementy zsumować razem.
Kod wygląda tak:
$date1 = $_POST['date1']; $date2 = $_POST['date2']; $query = "SELECT * FROM nazwa_mojej_tabeli WHERE data > '".$date1."' AND data < '".$date2."'" $result = mysqli_query($pdo, $query); if (mysqli_num_rows($result) > 0) { while ($row = mysqli_fetch_assoc($result)) { } }
I właśnie chcę zsumować wszystkie elementy jakie pojawiają się dzięki echo $row['odczyt']
Baza danych to 3 kolumny, id, odczyt, data.
Powyższy kod bez problemu wyrzuca mi elementy z zakresu które w formularzu określa użytkownik ale jak je zsumować?
Próbowałem kombinować z dodaniem AVG(odczyt) w kwerendzie ale nie bardzo mi się udaje, próbowałem array_sum($row) ale to podaje mi jakąś wartość z kosmosu, myślałem też o stworzeniu zupełnie osobnej kwerendy która będzie to liczyła ale to chyba nie po bożemu.
Jak to ugryźć?