BloodMower
2.02.2018, 00:01:33
Witam jestem początkującą osobą jeśli chodzi o php-a i mam taki problem, stworzyłem formularz w którym po wpisaniu danych i kliknięciu "Dodaj" wypełni się tabela znajdująca się niżej. Czy jest możliwość by w kolumnie "Usuń" dać przycisk usuwający dany wiersz lub umożliwiający jego edycje?
Oto kod:
<html>
<head>
</head>
<body bgcolor="aqua">
<center><i><font size="10">Formularz<br><br></font></i></center>
<form action="" method="post">
Temat zadania<br /><input required type="text" name="temat" maxlength="50" size="50" /><br /><br /><br />
Data zadania<br /> <input name="data" required type="date" min="2018-01-30" max="2025-12-31"/><br /><br />
<input type="submit" value="Dodaj" name="dodaj" /><br /><br /><br />
</form>
<?php
$tablica=file('zadania');
if($_POST['dodaj']=='Dodaj')
{
$temat= $_POST['temat'];
$data= $_POST['data'];
file_put_contents('zadania',$data.';'.$temat.chr(10),FILE_APPEND);
}
?>
<table border="2" bgcolor="white" id="tblSort">
<tr>
<th>linia</th><th width="150" bgcolor="yellow" class="SSort">Data</th> <th width="500" bgcolor="lime">Zadanie</th><th width="100">Usuń</th>
</tr>
<?php
foreach($tablica as $klucz=>$linia)
{
echo '<tr><td>'.$klucz.'</td><td>'.$dane[0].'</td><td>'.$dane[1].'</td><td>'.$kasacja.'</td></tr>';
}
?>
</table>
</body>
</html>
nospor
2.02.2018, 10:29:14
Cytat
Czy jest możliwość by w kolumnie "Usuń" dać przycisk usuwający dany wiersz lub umożliwiający jego edycje?
Jest taka mozliwosc.
ps: przenosze
BloodMower
2.02.2018, 10:44:46
A czy mógłbyś podać zarys takiego kodu lub przykład z nim?
viking
2.02.2018, 10:56:32
Zrób najlepiej js/ajaksem/fetch api. Dodawaj guziki przy każdym rekordzie i żądanie do serwera z id kasowanego.
Przykładowo:
https://prophp.pl/advice/show/17/jak_przygo...dan_xhr_json%3F
BloodMower
2.02.2018, 11:06:00
Niestety słabo się orientuje w samych guzikach
viking
2.02.2018, 11:06:56
Guzikiem może być cokolwiek a/input czy nawet span. Najłatiwej dodać mu atrybut data-id="n" i po nim kasować.
BloodMower
2.02.2018, 12:04:09
A mógłby ktoś powiedzieć jaką komendą moge dodać guzik do tabeli?
nospor
2.02.2018, 12:08:28
Dokladnie taka sama jak wyswietlasz juz teraz tekst w tabeli. Guzik to na dobra sprawe tez tekst ino ze specjalnego formatu dzieki czemu na stronie wyglada jak guzik
BloodMower
2.02.2018, 12:10:14
Tylko gdy chce go "włożyć" do tabeli to mi strone wywala
nospor
2.02.2018, 12:12:50
To pokaz jak to robisz. Dzis piatek, szklane kule w serwisie
BloodMower
2.02.2018, 12:15:36
<tr>
<th>linia</th><th width="150" bgcolor="yellow" class="SSort">Data</th> <th width="500" bgcolor="lime">Zadanie</th><th width="100">Usuń</th>
</tr>
<?php
{
echo '<tr><td>'.$klucz.'</td><td>'.$dane[0].'</td><td>'.$dane[1].'</td><td>'.<input type
="button" value
="Usuń" alt
="wyślij">.'</td></tr>';
}
?>
</table>
nospor
2.02.2018, 12:17:57
czemu uwazasz ze guzik ma byc poza tekstem? Mowilm ci ze to taki sam tekst jak kazdy inny i ma byc tak samo w echo jak kazdy inny....
echo '<tr><td>'.$klucz.'</td><td>'.$dane[0].'</td><td>'.$dane[1].'</td><td><input type="button" value="Usuń" alt="wyślij"></td></tr>';
BloodMower
2.02.2018, 12:20:13
Dopiero zacząłem przygode z PHP-em i wielu rzeczy nie rozumiem
nospor
2.02.2018, 12:20:17
Lektura obowiazkowa
http://php.net/manual/en/language.types.string.phpNie idz dalej poki tego nie przerobisz bo to nie ma sensu. Umiejetnosci poslugiwania sie tekstami i zmiennymi to naprawde podstawy podstaw
BloodMower
2.02.2018, 12:24:58
Dziękuje, postaram się przerobić tą lekture lecz to jest mi potrzebne więc nic z tym nie zrobie
nospor
2.02.2018, 12:26:36
Cytat
lecz to jest mi potrzebne więc nic z tym nie zrobie
Nie rozumiem. Skoro jest ci to potrzebne to czemu sie tego wpierw nie nauczysz? Chyba ze mowisz o naglym zaliczeniu na wczoraj i teraz poprostu szukasz gotowca. To by wiele wyjasnialo.
BloodMower
2.02.2018, 12:29:30
Jestem od kilku dni na praktykach, prowadzący wytłumaczył tylko tablice, a ten skrypt który dałem na początku to zadanie które mamy zrobić za pomocą swojej wiedzy i internetu. Dlatego tutaj przyszedłem gdyż jestem praktycznie zielony w tych sprawach
nospor
2.02.2018, 12:32:20
No, to tym bardziej link co ci podalem wypadaloby wkuc. No bez takich podstaw ty nic nie zrobisz wiecej.
BloodMower
2.02.2018, 12:34:50
A czy miałbyś coś w języku polskim, bo z angielskim jeśli chodzi o czytanie to krucho
nospor
2.02.2018, 12:38:58
To nie "Wladca pierscienia" ze masz znac angielski. Tam masz glownie same przyklady z kodem php, ktore pokazuja jak sie zachowuja dane rzeczy. Znajomosc angielksiego tam to naprawde ograniczona jest do minimum. Pierwszy lepszy translator ci powie co tam napisane
BloodMower
5.02.2018, 12:44:44
A czy mógłbyś podać mi kod usuwający jedną linijkę kodu, gdyż narazie utknąłem w momencie gdy nacisne guzik usuwa mi tą samą liczbe z pola data w każdej kolumnie
Oto kod
<html>
<head>
</head>
<body bgcolor="aqua">
<center><i><font size="10">Formularz<br><br></font></i></center>
<form action="" method="post">
Temat zadania<br /><input required type="text" name="temat" maxlength="50" size="50" /><br /><br /><br />
Data zadania<br /> <input name="data" required type="date" min="2018-01-30" max="2025-12-31"/><br /><br />
<input type="submit" value="Dodaj" name="dodaj" /><br /><br /><br />
</form>
<?php
$tablica=file('zadania');
if($_POST['dodaj']=='Dodaj')
{
$temat= $_POST['temat'];
$data= $_POST['data'];
file_put_contents('zadania',$data.';'.$temat.chr(10),FILE_APPEND);
header('Location: <a href="http://dtworek.poxi.pl/'%3b%29;" target="_blank">http://dtworek.poxi.pl/');</a
> }
?>
<tr>
</tr>
<?php
{
file_put_contents('./zadania', $contents);
}
{
echo '<tr><td>'.$klucz.'</td><td>'.$dane[0].'</td><td>'.$dane[1].'</td><td>'.'<a href="/?usun='.$klucz.'"><button>usun</button></a>'.'</td></tr>';
}
?>
</table>
</body>
</html>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.