Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQLite][PHP]Problem z automatycznym wysyłaniem maili
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aquarius1978
Witam,
Mam taki oto problem. Zrobiłem stronę do logowania, gdzie użytkownik dostaje hasło tylko to pierwszego logowania, później musi to zmienić. Hasło można wydrukować z programu, albo wysłać mailem.
To wysyłania maila skorzystałem z tego skrypu ( może autor się odezwie smile.gif )
http://forum.nospor.pl/programowanie/php/w...ailem-ft24.html
Myślę, że nie ma potrzeby tutaj wstawiać tego kodu, bo gdy otwieram przerobiony skrypt przez stronę, to działa bez problemu i wysyła piekne maile biggrin.gif
Z racji tego, że kilka skryptów, które mają się wykonywać co jakiś czas automatycznie dodałem je do harmonogramu i działają dobrze.
Analogicznie chciałem zrobić z tym skryptem, by nie wywoływać go przez stronę a dodać do harmonogramu by się wykonywał co 30 min.
I pojawił się problem, bo pomimo iż ustawiłem dokładnie tak samo jak pozostałe, to mimo iż w harmonogramie pokazuje się komunikat, że zostało poprawnie wykonane, to jednak maile są nie wysyłane.
Poniżej zdjęcia z tego jak to jest ustawione

Poniżej widok z harmonogramu, widać, że jest to uruchamiane, a mimo to maile nie zostają wysłane.

Czy ktoś ma pomysł czemu to nie działa z harmonogramu?A może jakiś inny sposób polecacie?
nospor
Moze ta sciezka jest zla podczas odpalania z harmonogramu
require_once('class.phpmailer.php');

Sprawdzales logi php? Sprawdzales logi harmonogramu?
aquarius1978
Wszystko wydaje się być ok. Ścieżka też, bo otwierając stronę to skrypt się wykonuje.
Masz jakiś pomysł gdzie to jeszcze ewentualnie sprawdzić?
nospor
Ale otwieranie strony a odpalanie skryptu z konsoli to inaczej dziala ustawienie sciezek wzglednych.
Temu mowi sprawdz logi
aquarius1978
Nospor problem nie leży w logach, bo teraz analizował dokładnie linijka po linijce kodu, uruchamiałem zadanie w harmonogramie i patrzyłem czy wykonuje sie zapis w bazie.
ścieżka require_once('class.phpmailer.php'); jest poprawna jak i pozostałe rzeczy.
Działać przestaje w chwili gdy dochodzi do kodu
  1. if(!$mail->Send()) {
  2. echo "Blad wysylki: " . $mail->ErrorInfo;
  3. }
  4. else {
  5. $query = mysql_query("UPDATE `dawca_rej` SET `pot_mail` = 'OK' WHERE `id` = '$id'");
  6. }

Jeśli zrobię tak
  1. //if(!$mail->Send()) {
  2. //echo "Blad wysylki: " . $mail->ErrorInfo;
  3. //}
  4. //else {
  5. $query = mysql_query("UPDATE `dawca_rej` SET `pot_mail` = 'OK' WHERE `id` = '$id'");
  6. //}

to zapytanie sie wykona
problem jest więc chyba tutaj
if(!$mail->Send())
Pyton_000
Cytat(aquarius1978 @ 13.07.2018, 10:37:23 ) *
Nospor problem nie leży w logach, ...

Zapewniam że w logach powinieneś znaleźć przyczynę swojego problemu. No chyba że IIS jest tak biedny że nie łapie logów. Jak nie w IIS to w systemowych byś miał.
aquarius1978
Cytat(trueblue @ 13.07.2018, 10:51:56 ) *

To pomogło. Zainstalowałem Sendmaila, skonfigurowałem i wtedy zadanie z harmonogramu zaczęło wysyłać wiadomości biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Dzięki chłopaki za pomoc w rozwiązaniu problemu i w sugestiach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.