dawno mnie tutaj nie było.
Mam problem, przypominam sobie php i nie działa mi funkcja
echo<<<END END;
wyskakuje taki błąd w przeglądarce: Parse error: syntax error, unexpected '<<' (T_SL) in D:\studia\PROGRAMOWANIE\xampp\htdocs\php1\echo.php on line 16
linia 16 to właśnie echo<<<END -bez spacji, ze spacjami, nie działa
<?php //tagi php $paczki = $_POST["paczkow"]; //może być cudzysłów,apostrof, do zmiennej paczki włożyłem wartość //wartośc przesłaną methodą post z z elementów formularza o name paczkow $rogali = $_POST["rogalikow"]; echo<<<END //jest to zrobionie zeby nie pisać ciągle echo echo, nie może być ani spacji ani tabulacji na początku <table border="1" cellpadding="10" cellspacing="0"> //border pogrubiona tabela 1 cellpadding to odsępy między napisem a linią tabeli //cellspacing to odstępy między tabelkami // <tr> </tr> wiersz <td></td>kolumna <tr> <td>pączki po zł </td><td> </td> </tr> <tr> <td>rogaliki po zł</td><td> </td> </tr> <tr> <td>suma</td><td> </td> </tr> </table> //koniec tabeli END; //jest to zrobionie zeby nie pisać ciągle echo echo, nie może być spacji tutaj ani tabulacji ?> <!--tagi php-->
działa natomiast taki kod:
<?php //tagi php $paczki = $_POST["paczkow"]; //może być cudzysłów,apostrof, do zmiennej paczki włożyłem wartość //wartośc przesłaną methodą post z z elementów formularza o name paczkow $rogali = $_POST["rogalikow"]; echo '<table border="1" cellpadding="10" cellspacing="0"> '; //border pogrubiona tabela 1 cellpadding to odsępy między napisem a linią tabeli //cellspacing to odstępy między tabelkami // <tr> </tr> wiersz <td></td>kolumna echo ' <tr> <td>pączki po zł </td><td> </td> </tr> <tr> <td>rogaliki po zł</td><td> </td> </tr> <tr> <td>suma</td><td> </td> </tr>'; ?>
Jakieś podpowiedzi dlaczego to echo<<<END END; nie działa?