Nie umiem sobie poradzić z takim problemem. Użytkownik wprowadza dwa numery w dwa pola dz_number i license_number. Jeśli znajdzie skrypt taką DZ to sprawdza czy license_number numer jest prawidłowy i odwrotnie.
Do różnych dz_number mogą być przypisane te same numery license_number. I mam problem, bo nie mogę tematu ugryźć. Programista ze mnie okazjonalny, więc wybaczcie proszę.
$db = new MyDB(); $res = $db->query('SELECT * FROM `lic_view` WHERE license_number = '.$f_licens.' AND dz_number LIKE'.$f_dz.''); if ($res) { echo '<table class="tab_add"><tr><td>DZ number</td><td>File name</td><td>File path</td><td>Date add</td></tr>'; while ($row = $res->fetchArray()) { echo " <tr> <td>".$row['dz_number']."</td> <td>".$row['fname']."</td> <td>".$row['fpath']."</td> <td>".$row['dtadd']."</td> </tr> "; } } else { }
Problem jest w tym, że jeśli ktoś wpisze prawidłowy DZ , a numer license_number nie ma dostaję pustą tabelę a nie komunikat, że rekordu nie znaleziono. Tak samo w drugą stronę jeśli DZ nie ma w bazie a jest license_number dostaję pustą tabelę.
Jak wpiszę dwa numery poprawnie dostaję odpowiednie rekordy, tylko nie mogę poradzić sobie z tym, że jednego numeru nie ma (nie jest pusty tylko ma inny numer, niż ten co przypisałem w DZ.
Zapytanie $res zawsze zwraca mi 1 i nie wiem czy to zapytanie jest źle zrobione czy ten if do sprawdzania.
dzięki za pomoc lub wskazówkę, przepraszam jeśli temat wydaje się błahy, chcę sobie ułatwić pracę i nie wysyłać tony email z numerami.