<?php //skrypt strony glownej include (\"inc/funkcje_dolacz.php\"); $login= $HTTP_POST_VARS['login']; $haslo= $HTTP_POST_VARS['haslo']; $action= $HTTP_POST_VARS['action']; tworz_naglowek_html(); news(); blok1 (); logowanie($login, $haslo, $action); blok2 (); ostatnio_dodane(); blok3 (); sprawdz_uzyt (); buttony(); tworz_stopke_html(); ?>
funkcja logowanie wyglada tak:
<?php function logowanie($login, $haslo, $action) { if ($action==\"logowanie\") { if (loguj ($login, $haslo)) { $HTTP_SESSION_VARS[\"prawid_uzyt\"]= $login; } else { } } } else if ($action==\"\" && $HTTP_SESSION_VARS[\"prawid_uzyt\"]==\"\") { wyswietl_form_logowania(); } } ?>
funkcja uwierzytelniajaca (loguj):
<?php function loguj ($login, $haslo) { $sql->connect(); $wynik= $sql->do_query (\"SELECT * FROM uzytkownicy WHERE uzytkownik='$login' AND haslo= password ('$haslo')\"); if ($wynik > 0) { return true; } else { return false; } } ?>
Na koniec zostaje mi jeszcze funkcja sprawdzajaca zalogowanie:
<?php function sprawdz_uzyt () { } else { exit; } } ?>
Tylko ta funkcja nigdy nie dziala i zawsze mi wyswietla Nie posiadasz uprawnien do ogladania strony, chociaz zmienna sesji jest zarejestrowana bo wyswietla mi sie Witaj ....", nie wiem co jest przyczyna? Dodam ze wszystkie te funkcje sa w innych plikach i sklejam je do kupy include()