Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL][PHP]pomoc z pobraniem danych do wykresu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wpaski
Witam, mam problem z pobraniem danych z bazy i wyświetleniem ich na wykresie
tabelki w bazie PostgreSQL:
notowanie - pola: id, produkt_id, data, cena
produkt: id, nazwa
każdy produkt może mieć kilka notowań z danej daty (ale może nie mieć ich akurat wcale tylko w innej dacie)
i muszę pobrać średnią dla wprowadzonych cen (z wszystkich produktów w tabelce produkt) dla określonego przedziału czasu np. ostatnie pół roku żeby potem to wyświetlić na wykresie

finalnie w PHP potrzebuję więc tablicy z datami i wartościami cen produktów (tyle samo elementów z wartościami lub nullami gdy brak danych z danej daty to musi się w danym miejscu tablicy pojawić null, żeby wykres potem nie miał z tym problemów - mi się udało to zrobić tak, że wartości leciały po kolei ale wtedy się to rozjeżdza na wykresie bo są złe daty)
czyli jedna tablica z datami i tyle samo tablic (o takiej samej długości jak ta z datami) ile produktów w bazie z wartościami/nullami

próbowałem to zrobić, ale nie będę wklejał tu kodu po prostu nie mam już pomysłów, bo trochę mnie to przerasta więc prośba o pomoc, wydaje mi się, że trzeba by zacząć od dobrego zapytania SQL, który by to jakoś uporządkował, bo ja kombinowałem potem z obróbką tego w php ale z marnym skutkiem.

Jak by coś było nie jasne i źle wytłumaczyłem o co mi chodzi to proszę o info.
miccom
No właśnie wklej tutaj kod- a społeczność postara się naprowadzić ciebie na poprawny wynik- to super nauka! Nie rezygnuj.
nospor
NA poczatek zapytanie:

1. SELECT produkt.nazwa, avg(cena), DATA FROM product LEFT JOIN notowanie ON notowanie.produkt_id = produkt.id GROUP BY produkt.id, notowanie.DATA

Pisane z palca, moga byc drobne bledy, szczegolnie ze to pgsql.

No i to ci zwroci srednia cene dla produktow z danych dat.
Teraz przelec po tym i stworz tablice z unikalnymi datami ktore sie pojawily w wynikach
Nastepnie zrob tablice, ktora bedzie trzymac produkt i info dla niego z data i srednia cena i dodawaj daty, z nullami ktorych produkt nie posiada. Wiesz jakie daty byly bo w pierwszym kroku je zebrales do tablicy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.