Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: I znow MySQL ;/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skorp
  1. <META http-equiv=\"Content-Type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\">
  2. <?php
  3. $dbh = mysql_connect (&#092;"localhost\", \"root\", \"password\") or die ('Niemoge sie polaczyc z baza: ' . mysql_error());
  4. $db_name=&#092;"gra2\";
  5. $db = mysql_select_db($db_name,$dbh) or die (&#092;"nie moge wybrac bazy\");
  6. $sql=mysql_query(&#092;"SELECT `login` FROM `gracze` WHERE `login=''.$login.''` \") or Die (\"nie sciaga loginu\");
  7. $sql2=mysql_query(&#092;"SELECT `xxhaslo` FROM `gracze` WHERE `xxhaslo=''.$xxhaslo.''` \") or Die (\"nie sciaga hasla\");
  8. if($login=$sql && $xxhaslo=$sql2)
  9. {
  10. include(&#092;"index.php\");
  11. }else{
  12. include(&#092;"vaerin.php3\"); 
  13. }
  14. ?>

nie wiem co tam jest zle ze wyskakuje mi ze nie sciaga loginu ;/
plsss... i need help ;/
SongoQ
do $sql jest przypisywany reseource zapytania a nie wynik. Takie cos tylko dziala w PL/SQL i troche inczaje ma wygladac SQL.

1. <?php
  2. $sql=mysql_query(&#092;"SELECT `login` FROM `gracze` WHERE `login=''.$login.''` \") or Die (\"nie sciaga loginu\");
  3. $aLogin = mysql_fetch_assoc($sql);
  4. $szLogin = $aLogin['login'];
  5.  
  6. ?>

Ale tak szczerze to pierwszy raz widze taki sposob autoryzacji, ktory pewnie zdaniem wiekszosci osob jest nieoptymalnie smile.gif

Autoryzacja powinna byc na poziome tylko bazy danych budujesz zapytanie nastepnie wysylasz i spawdzasz ile rekordow Ci zwrocil.
Kinool
po primi funkcja mysql_query zwraca identyfikator wyniku a nie wynik zapytania! aby otrzymac wynik musisz uzyc odpowiedniej funkcji w zaleznosci w jakiej formie chesz miec wynik! polecam mysql_fetch_assoc

po sekundo to wszystko co przekazujesz do skryptu odwoluj sie do tego poprzez tablice globalne $_POST, $_GET, $_COOKIE itp.

po tercio uzycie $login= $cos to p[rzypisanie wartosci zmiennej innej zmiennej a nie porownanie wartosci, porwnania dokounjesz poprze " == " lub " === "
Skorp
ehh nie dziala ;/ Nie sciaga loginu ;/

Jakby co to mozecie ulozyc taki skrypt co by pobieral rekordy i sprawdza czy login i haslo takie sa takie jak w bazie ;/ plss i need help ;/
Ociu
  1. <?php
  2. function login($login, $pass)
  3. {
  4. $sql=mysql_query(&#092;"SELECT login, xxhaslo FROM `gracze` WHERE `login='\".$login.\"' \") or Die (\"nie sciaga loginu\");
  5. if(mysql_num_rows($sql) == 1)
  6. {
  7. $r = mysql_fetch_array($sql);
  8. if($login==$r['login'] && $haslo==$r['xxhaslo'])
  9. {
  10.  include(&#092;"index.php\");
  11.  }else{
  12.  include(&#092;"vaerin.php3\");
  13.  }
  14. } else {
  15. echo 'nie ma takigo loginu';
  16. }
  17. }
  18. ?>
SongoQ
  1. <?php
  2. $sql=mysql_query(&#092;"SELECT id FROM `gracze` WHERE login=''.$_POST['login'].'' AND haslo = ''.$_POST['haslo'].''\") or Die (\"nie sciaga loginu\");
  3. ?>

I teraz spawdzasz ile rekordow Ci zwricilo.
Guest
kapituluje ;/ wasze pomydly nie dzialaja nawet po mojej ingerencji ;/

moze ktos mi przepisac caly skrypcik ten co by zadzialal? bo przy pomysle ociu wyswietla sie biala strona, a przy skrypcje songoq blad z tablicami globalnymi ;/
sad.gif sad.gif
Guest
sry nie z globalnymi ;p nie dokonca przeczytalem ten blad i mnie zmylily wielkie litery ;p
Kod
Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in c:\usr\krasnal\www\skorp\logowanie\granska.php3 on line 6
SongoQ
  1. <?php
  2. $dbh = mysql_connect (&#092;"localhost\", \"root\", \"password\") or die ('Niemoge sie polaczyc z baza: ' . mysql_error());
  3. $db_name=&#092;"gra2\";
  4. $db = mysql_select_db($db_name, $dbh) or die (&#092;"nie moge wybrac bazy\");
  5. $rSQL = mysql_query('SELECT * FROM gracze WHERE login = ''.$_POST['login'].'' AND xxhaslo = ''.$_POST['xxhaslo'].'' ') or Die (&#092;"blad w zapytaniu\");
  6.  
  7. if(mysql_num_rows($rSQL))
  8. {
  9. include(&#092;"index.php\");
  10. }
  11. else
  12. {
  13. include(&#092;"vaerin.php3\"); 
  14. }
  15. ?>
Skorp
Sngoq! Jestes bogiem! biggrin.gif Po raz 2 czy tam moze nawet juz 3 mi pomagasz biggrin.gif tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.