Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze skrytpem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrus
oto koncówka skryptu :

$stawkavat = 0.22;
$wartosc = $wartosc * (1 + $stawkavat);
echo 'Cena brutto: '.number_format($wartosc. 2).' PLN<br/>

oto moje uwagi :

...po pierwsze nie wiem dlaczego nie mozna napisac po prostu $wartosc = $wartosc + $stawkavat questionmark.gif Po co dodawac tą 1 questionmark.gif

...a po drugie dlaczego przy pisaniu <br> w php pisze sie <br /> questionmark.gif po co ten caly slash??

BARDZO PROSZE O POMOC! Skrypt jest z ksiązki vademecum profesjonalisty wydanie 3
Pozdrawiam!!!
Bartech
Po pierwsze, skoro ustaliłeś że $stawkavat ma wartość 0.22 to php rozumie że właśnie o taka liczbę Tobie chodziło. Jeżeli $wartosc = 100, to po wykonaniu prostego podliczenia:

$stawkavat(100) + $wartosc(0.22) = 100.22
Przecież to matematyka!!!

Cytat
Po co dodawac tą 1 questionmark.gif

Jeżeli zrobisz zadanie:
Kod
$cena = $stawkavat(0.22) * $wartosc(100) = 22

W ten sposób uzyskałeś sam wat, bo przecież 0.22 to nic innego jak 22% a dodając:

1+0.22 = 1.22 a to nic innego jak 122$

Jedynka jest dodana po to żebyś nie musiał dodawać do vatu jeszcze raz wartości początkowej (netto).

TWÓJ PROBLEM LEŻY W MATEMATYCE A NIE W php. Takie złączenia jak $a + $b czy $a * ($b+$C) - to wszystko matematyka z podłozonymi niewiadomymi, a służy to temu żebyś mogł tworzyć (na postawie własnej wiedzy) mechanizmy spełniające Twoje zachcianki.

A po drugie:

Cytat
...a po drugie dlaczego przy pisaniu <br> w php pisze sie <br /> questionmark.gif po co ten caly slash??

To nie musisz pisać tego slasha, jak troszkę w php porobisz to zauważysz że istnieją różne konwencje pisania, np. jedni zaczynają skrypt od <?php inni od samego <? jedni kończą znacznik <A href=""> o tak </A> inni poprostu </>

A w książkach zawsze są błędy, więc nie subrguj się tym że raz piszą tak a raz inaczej.

POZDRWAIAM, innych proszę o zagłębienie się z tym <br/> bo nie wiem czy mam rację. winksmiley.jpg
sobstel
zaden z twoich problemow nie dotyczy php. pierwszy, jak zauwazyl kolega powyzej, to matematyka (rozdzielnosc mnozenia wzgledem dodawania jesli sie nie myle). drugi dotyczny htmla i xhtmla. poczytaj np. www.xhtml.b7.pl.
piotrus
Sopel ale przynajmniej ja nie nabijam sobie zbednych postów jak Ty =) A jak sie chcesz pochwalic jaki dobry z matmy jestes to zmien forum ;P tongue.gif tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.