Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bronx
witam

mam taki problem - na jednym z serwerów korzystam z funkcji mail bez problemu - formularz kontaktowy chodzi ładni. Jednak na innym nie wysyła.

Jak ktoś wie to niech napisze gdzie i co trzeba poustawiać w konfiguracji serwera żeby wszystko było ok smile.gif

pozdrawiam i z góry dziękuje
treewood
1. Sprawdz czy masz skonfigurowany serwer pocztowy np. sendmail, qmail itp.
2. Jesli masz skonfigurowany serwer pocztowy to dowiedz sie od admina czy nie przyblokowal funkcji mail( ) ze wzgledow bezpieczenstwa
gladiror
zrob skrypt na serwerze:

1. <?
  2. infophp();
  3. ?>

lub

1. <?php
  2. ?>

wlacz strone i obczaj co masz wlaczone...
bronx
Cytat(gladiror @ 2005-09-20 23:34:21)
zrob skrypt na serwerze:

1. <?
  2. infophp();
  3. ?>

lub

1. <?php
  2. ?>

wlacz strone i obczaj co masz wlaczone...

no własnie tak zrobiłem

i nie wiem które linijke za to odpowiadają.

to: ?

Kod
sendmail_from no value no value
sendmail_path /usr/sbin/sendmail -t -i  /usr/sbin/sendmail -t -i  
?
gladiror
A wyskakuje jakiś błąd? Czy poprostu uruchamiasz mail("as@php.pl","as","as"); i nie dochodzą e-maile?
bronx
Cytat(gladiror @ 2005-09-21 15:36:34)
A wyskakuje jakiś błąd? Czy poprostu uruchamiasz mail("as@php.pl","as","as"); i nie dochodzą e-maile?

1. <?php
  2. $adres_nadawcy=getenv("REMOTE_ADDR");
  3. $adres_nadawcywew=getenv("HTTP_X_FORWARDED_FOR");
  4. $host_nadawcy=gethostbyaddr(getenv("REMOTE_ADDR"));
  5.  
  6. $to = "ja@o2.pl";
  7. $subject = "Kontakt Ze Strony WWW";
  8. $from = "FROM: $nick <$email>";
  9. $headers="Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"rn";
  10. $tresc = 'ksywka: '.$_POST['nick']."rn";
  11. $tresc .= 'mail: '.$_POST['email']."rn"; 
  12. $tresc .= 'miejscowosc: '.$_POST['miejscowosc']."rn";
  13. $tresc .= 'url: '.$_POST['url']."rn";
  14. $tresc .= 'temat: '.$_POST['temat']."rn"; 
  15. $tresc .= 'tresc: '.$_POST['tresc']."rn";
  16. $tresc.="----------------------------------------------------------------n";
  17.  $tresc.="Formularz wysłano: ".date("Y.m.d H:i")."n";
  18.  $tresc.="IP: ".$adres_nadawcy."n";
  19.  $tresc.="IP wew.: ".$adres_nadawcywew."n";
  20.  $tresc.="Host: ".$host_nadawcy."n";
  21.  
  22. if ( mail( $to, $subject, $tresc, $from ) ){
  23.  echo '<font color=black><center>Formularz Konatktowy Został Wysłany<br><b>Dziękujemy Za Zainteresowanie</b></center></font>';
  24. } else {
  25.  echo '<font color=black><center>Formularz <b>Nie</b> Został Wysłany<br>Prosimy Spróbować Ponownie</center></font>';
  26. }
  27. ?>

i wyskakuje "forumularz nie został wysłany..."

:/
stokrotka
Cytat(gladiror @ 2005-09-21 13:36:34)

Cytat
Ja mam taki blad ze swoja strona. Wiesz moze jakie mogą byc przyczyny nie wysylania maila przy logowaniu - co moze byc zle ustawione i jak to naprawic? (zadne bledy w skrypcie mi nie wyskakuja tylko mail nie dochodzi)
Nie chcialam zakladac kolejnego tematu o tym samym.
gladiror
Moim zdaniem trzeba sprawdzić czy to wina serwera czy skryptu. Napisz skrypt:

1. <?
  2. mail("twoj@mail","temat","doszedl");
  3. ?>

i uruchom go. I sprawdź czy dojdzie na twojego e-maila... Jak nie dojdzie to znaczy, że ustawienia serwera są do zmienienia, w przeciwnym razie trzeba kombinować ze skryptem...

Co do skryptu tego co podałeś to zamiast <center></center> używaj <div align="center"></div> W sumie fontów, też nie powinno używać sie w html'u 4.0 ale mniejsza o to...

Przeglądałem manuala... Spróbuj zrobić coś takiego: zamiastu używać znaku: ' użyj znaku " -> bo raz używasz tak i raz tak:

1. <?php
  2.  
  3. $tresc .= 'tresc: '.$_POST['tresc']."rn";
  4. $tresc.="----------------------------------------------------------------n";
  5.  
  6. ?>

Może to jest przyczyną tego, że nie wysyła... Spróbuj zrobić jak napisałem i powiedz co się dzieje...
stokrotka
Cytat(gladiror @ 2005-09-22 06:41:00)
Co do skryptu tego co podałeś to zamiast <center></center> używaj <div align="center"></div> W sumie fontów, też nie powinno używać sie w html'u 4.0 ale mniejsza o to...

Wiem, ze może troche offtopic.gif ale dlaczego (skoro dziala)?!
gladiror
Ponieważ trzeba iść za techniką winksmiley.jpg Poczytaj sobie specyfikacją HTML 4.01 lub XHTML'a....
bronx
uzyskałem taką odpowiedź od admina serwera - "nie mozna używać funkcji mail ponieważ nie ma poczty na serwerze. Została usunięta bo przychodziło pełno spamu który zapychał łącza."

I teraz moje pytanie - jak najlepiej to zrobić, zeby funkcja mail działała na serwerze ? co wgrać i jak pustawiać (żeby też tego spamu nie było)

pozdrawiam
Guest
Poszukaj np. na phpclasses skryptu do wysyłania maili z autoryzacja. Wtedy bedziesz mógł korzystać z tego serwera z którego normalnie wysyłasz pocztę (np. WP). Skrypt jest oparty na socketach, więc funkcja mail nie bedzie uzywana. Powinno byc ok chyba ze obługa socketów też została zablokowana smile.gif
bronx
Cytat(Guest @ 2005-09-22 17:21:54)
Poszukaj np. na phpclasses skryptu do wysyłania maili z autoryzacja. Wtedy bedziesz mógł korzystać z tego serwera z którego normalnie wysyłasz pocztę (np. WP). Skrypt jest oparty na socketach, więc funkcja mail nie bedzie uzywana. Powinno byc ok chyba ze obługa socketów też została zablokowana smile.gif

raczej nie w tym problem. Bo musi być funkcja mail, bo jak dobrze zerozumiałwem to dzięki temu będe mógł wysyłać poczte z moujego konta, a chodzi o to, żeby kto.ś mógł też wysyłac. Np. zrobienie formularza kontaktowego, lub sybsykpcje. Wszystko jesrt oparte o funkcje mail.

Więc chodxi o to, cop trzeba dograć do serwera i jak ustawić żeby wszytsko grało. I tak żeby mój admin się nie przyczepiał o spam że mu zapycha łącza smile.gif
gladiror
Najlepiej wykup sobie serwer na stronke, albo poszukaj czegoś darmowego 'ala lycos... Ewenatualnie dogadaj się z adminem... Bo dla mnie to dziwna sytuacja...
bronx
Cytat(gladiror @ 2005-09-22 18:49:14)
Najlepiej wykup sobie serwer na stronke, albo poszukaj czegoś darmowego 'ala lycos... Ewenatualnie dogadaj się z adminem... Bo dla mnie to dziwna sytuacja...

nie bardzo mi się widzi płacić za serwer - skoro mam dostep do dwoch "sponsorowanych". Z tym ze na pierwszym nie mam dostepu do bazy danych MySQL a na tym wlasnie nie dziala funkcja mail. blink.gif

I chce sie dogadac wlasnie z Adminem tego drugiego zeby wgral to na serwer tylko chcialbym abyscie powiedzieli CO WGRAC I JAK USTAWIC smile.gif (oczywiscie tak zeby mu przez spam nie zapychalo lacz) smile.gif
gladiror
A po co takie zabawy? Wejdź sobie na allegro i po 10 zł są serwery na caly rok!! i nie masz limitów takich beznadziejnych... 10 zł to naprawde maluto w skali roku....
stokrotka
a polecisz jakis (w sensie, ze jestes pewien, ze ma funkcje mail no i miejsce na bae danych)?
gladiror
Mogę polecić, ale nie wiem czy jest mi wolno reklamować go tutaj na forum... Zarejestruj się to Ci wysle wiadomosc prywatna z adresem...
stokrotka
to czekam na pw biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.